Andrei Năstase vrea să ajungă în Parlament sau la pușcărie?

© Sputnik / Мирослав РотарьАндрей Нэстасе
Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Abonare
Ce interes ar avea liderii Platformei DA sau alți lideri ca protestul din 24 aprilie să iasă cu vărsare de sânge? Sau cine încearcă să ne convingpă că ar exista un astfel de interes?

Ce se va întâmpla în data de 24 aprilie, o tentativă de lovitură de stat, un nou 7 aprilie, un nou maidan, vărsări de sânge, așa cum încearcă să ne convingă unii bloggeri sau jurnaliști despre care se spune că ar fi apropiați puterii? Puțin probabil. A rupe cordonul polițiștilor, așa cum ar intenționa să procedeze liderii Uniunii Veteranilor la mitingul din 24 aprilie al Platformei DA (dacă înregistrările audio postate pe internet sunt autentice), nu înseamnă a pregăti vărsări de sânge, violențe, răsturnarea puterii prin aplicarea forței, așa cum încearcă unii să ne convingă, care doresc să compromită cu orice preț, chiar cu cel al exagerării sau al minciunii, respectiva manifestație de protest.

Astăzi, altercațiile dintre protestatari și polițiști, îmbulzelile, ba chiar și folosirea cocktailurilor Molotov sunt inerente oricăror acțiuni de stradă, oriunde ar avea loc ele. Deschideți internetul sau priviți o televiziune internațională de știri și o să vedeți ce se face, cum se protestează în Uniunea Europeană sau în America, care sunt considerate drept etalon al democrației. Așa că e fals că îmbulzeala protestatarilor (fie ei și veterani, foști luptători într-un război sau altul) cu polițiștii ar fi egală cu vărsarea de sânge, cu un maidan organizat la Chișinău, cu pregătirea unei lovituri de stat și alte strășnicii debitate de postacii și de jurnaliștii aflați în simbria unor forțe politice.

Liderii protestatarilor, cu nimic mai breji decât guvernanții

Ветер сдувает палатки в протестном городке - Sputnik Moldova
Platforma DA s-a pomenit în zugzwang

Să spunem lucrurilor pe șleau. Guvernanții vor să compromită acțiunea de duminică a Platformei "Dreptate și Adevăr", adică să facă astfel ca la ea să nu participe mulți protestatari. Eu nu nutresc nicio simpatie pentru liderii acestei organizații, devenită recent și politică. Ba dimpotrivă, îi consider niște aventurieri care vor să ajungă la putere sau, mai degrabă, să-i dezlocuiască pe actualii guvernanți din fotoliilor lor moi, să le ia locul ca să profite ei de avantajele aflării la cârma statului. Nu au niciun plan și nicio pregătire profesională și nici dorința de a scoate țara din criza în care se află. Asta este părerea mea la care nu renunț până când liderii Platformei nu au să-mi prezinte, spre exemplu, măcar o schiță, dacă nu un proiect complex, pe care ei o vor pune în practică, dacă vor ajunge să guverneze, pentru a scoate Justiția de sub controlul factorului politic, pentru a-i demite, dacă nu pe toți, atunci măcar pe 90 la sută dintre actualii magistrați, dar și procurori, polițiști, funcționari de la fisc și vamă, care sunt mână în mână cu structurile criminale. Și nu este vorba doar de liderii Platformei DA, reproșul este valabil și pentru cei ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru, care, după ce au renunțat să mai participe la protestele din 24 aprilie, dau impresia că sunt, mai degrabă, revoluționari cu voie de la poliție.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Politică
De ce nu renunţă Andrei Năstase la protestul din 24 aprilie

Părerea mea este că actualii lideri ai opoziției parlamentare și extraparlamentare nutresc un singur scop: să le ia locul liderilor Partidului Democrat, să-l detroneze pe Vladimir Plahotniuc, să-i smulgă coroana de pe cap și să și-o pună lor. Dacă le reușește planul, vom avea la guvernare un balaur cu trei capete și toate trei — încoronate. Lucru care acum ni se pare puțin probabil, dat fiind că triumviratul Năstase-Usatâi-Dodon, cel puțin în acest moment, este compromis, și nu fără ajutorul guvernanților, dar și al ambițiilor și rivalităților dintre cei trei.

Repet, nu cred nici măcar cât e negru sub unghie că liderii opoziției sunt mai buni decât guvernanții. Dar, încercarea puterii de a compromite o manifestație de protest, fie condusă și de niște aventurieri politici, de niște oportuniști, profitori, spuneți-le cum doriți, constituie o crimă nu doar împotriva democrației, ci și a propriului popor.

Moldovenilor li se refuză și dreptul de a protesta

Vedeți unde am ajuns: în țara în care a fost furat un miliard de dolari, puterea, care nu face nimic pentru a-l recupera, le refuză oamenilor până și dreptul de a protesta, până și dreptul de a ieși în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea, revolta. Utilizând tot felul de tehnologii mediatice nedemocratice, ca să nu spunem murdare, protestul din 24 aprilie, care nici măcar nu a avut loc, este prezentat opiniei publice drept o acțiune sângeroasă, o tentativă de lovitură de stat.

Протест социалистов сменился протестом Нашей партии. - Sputnik Moldova
Politică
Roşca: protestele masive ar putea fi ignorate de cei care fac jocurile în ţară

Vă imaginați ce s-ar întâmpla în Franța sau în Marea Britanie, sau în Italia, sau în oricare altă țară europeană dacă acolo s-ar fi furat atâta bănărit din buzunarele oamenilor? Vă asigur că în aceste țări mișcarea protestatară ar fi măturat la propriu, nu la figurat instituțiile statului, dacă acestea s-ar fi dovedit la fel de inerte, incompetente sau poate la fel de complice ca cele de la Chișinău.

Și încă o chestiune. Nu înțeleg de ce liderii Platformei DA, Andrei Năstase, în speță, și-ar dori să se verse sânge la manifestația din 24 aprilie dacă nu are nicio șansă de izbândă și dacă ei știu exact că participarea la această acțiune stradală, în lipsa susținerii lui Usatâi și Dodon, va fi una redusă? Chiar dacă nu este un lider politic carismatic, Năstase este totuși un dibaci avocat și mă îndoiesc că își dorește să ajungă din teribilism sau prostie la pușcărie. Atunci de ce ar avea nevoie să se verse sânge în data de 24 aprilie? Scopul lui este să ajungă la guvernare, să țină mocnind flacăra protestatară și, dacă nu au loc alegeri parlamentare extraordinare, atunci să le aștepte cuminte pe cele ordinare care, în mod sigur, îl vor aduce în Parlament. În Parlament, nu la pușcărie!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0