Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Roşca: protestele masive ar putea fi ignorate de cei care fac jocurile în ţară

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест социалистов сменился протестом "Нашей партии".
Протест социалистов сменился протестом Нашей партии. - Sputnik Moldova
Abonare
Turnurile neaşteptate la vârfurile politicii moldoveneşti din ultimele zile nu vădesc altceva decât noi episoade din războiul politic ireconciliabil dintre clanurile politice de la Chişinău.

CHIŞINĂU, 17 ian — Sputnik. Politicianul Iurie Roşca este de părere că prin anihilarea candidaturii lui Ion Păduraru şi scoaterea din mânecă a lui Pavel Filip, liderul PDM Vlad Plahotniuc a reuşit să se revanşeze pe seama rivalilor săi, după ce încercările de impunere a candidaturii sale au eşuat. Iar aceasta a fost ultimă mutare a controversatului om de afaceri din spatele PDM pentru a prelua un control total asupra principalelor instituţii ale puterii de stat din ţară.

Poliția Полиция - Sputnik Moldova
Moldova în pragul unui război politic total

Roşca menţionează, totuşi, că reputaţia dubioasă a tuturor candidaţilor, propuşi de cele două tabere beligerante, respectiv PLDM şi PDM, după debarcarea lui Filat din fruntea Guvernului, vădeşte indiscutabil că între acestea nu există nici o deosebire de substanţă, ambele fiind alcătuite din elemente dornice să jefuiască în continuare statul. „Şi ambele râvnesc să se lichideze reciproc doar pentru a putea prăda în voie ţara, fără a mai fi nevoită să împartă prada cu altcineva. Între acestea nu există nici deosebiri de ordin ideologic, ambele utilizând retorica prooccidentală drept paravan pentru manevrele oneroase pe care le uneltesc fără oprire", opinează politicianul.

„E adevărat, se pare că Vlad Plahotniuc demonstrează de mai mult timp mai multă abilitate în acţiunile de torpilare a adversarilor şi de extindere a controlului asupra politicului autohton. Însăşi formarea unei majorităţi parlamentare ad-hoc obediente acestuia vădeşte o dexteritate cu totul specială a respectivului jucător. Şi asta mai cu seamă dacă e să luăm în calcul ostilitatea vădită a occidentalilor faţă de el, dar şi foarte probabila lipsă de orice suport din partea ruşilor în favoarea lui", a mai specificat Iurie Roşca.

În altă ordine de idei, acesta a afirmat că protestele de sâmbătă ale celor trei forţe politice, chiar dacă au fost masive, deocamdată nu influenţează în mod decisiv comportamentul principalilor actori politici. „Se pare că şi e acum încolo este posibil ca acţiunile de stradă, oricât de masive ar fi acestea, să fie ignorate de către cei care încă mai fac jocurile în ţară", consideră Roşca.

În opinia acestuia, nici eventuala reluare a unor proteste de amploare în ziua când urmează să fie votat Guvernul Filip nu va avea darul să împiedice învestirea acestuia.

Fluxul de știri
0