Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce a fost omis în noua ediție a Cărții Roșii a Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьИлья Тромбицкий
Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologul Ilia Trombițki a pus întrebarea de ce în Cartea Roșie a Moldovei sunt incluse mai puține specii problematice decât există în realitate.

Chișinău, 15 apr — Sputnik. În Cartea Roșie a Moldovei nu este inclusă categoria speciilor rare de plante și animale, a declarat vineri, în cadrul conferinței de presă organizată de agenția Sputnik Moldova, directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras", Ilia Trombițki.

„Specia rară este una dintre categoriile rarităților conform legii RM „Cu privire la Cartea Roșie" ce caracterizează speciile aflate într-o stare nesatisfăcătoare și care necesită de asemenea măsuri de protejare", a spus Trombițki, explicându-și astfel îngrijorarea legată de subiectul dat.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Societate
Catastrofă care durează 20 de ani: locuitorii de la Lunga așteaptă ajutor

Potrivit ecologului, în acest mod statul nu semnalează destul de alarmant faptul că situația speciilor rare ale florei și faunei din Moldova este foarte problematică, cel puțin, mai rea decât cea reflectată în Cartea Roșie. Adică, numărul speciilor care trebuiau incluse în noua ediție a Cărții Roșii este considerabil mai mare decât numărul celor care au fost incluse.

Ultima ediție a Cărții Roșii a Moldovei conține 208 specii de plante și ciuperci și 219 specii de animale, ceea ce înseamnă cu mult mai mult decât în edițiile precedențe (din anii 1978 și 2001).

Potrivit oamenilor de știință, în Moldova crește repede numărul speciilor de plante, ciuperci și animale aflate pe cale de dispariție.

„De obicei, în Cartea Roșie a oricărei țări sau regiuni, sunt incluse în special speciile care au dispărut, care sunt pe cale de dispariție și speciile rare. În ediția a treia a Cărții Roșii a Moldovei care, ieșită nu demult de sub tipar, nu există categoriile speciilor dispărute și rare", a menționat Trombițki.

Acesta susține că unele specii dispărute și cele care sunt pe cale de dispariție de asemenea nu au fost introduse în actuala ediție a Cărții Roșii a

Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Societate
Din cauza secării apelor, Nistrul poate fi trecut pe jos
 Moldovei.

„În virtutea mijloacelor modeste alocate pentru cercetare, nu se reușește evaluarea situației unor anumite specii. De aceea uneori nu este clar, de exemplu, dacă o specie sau alta este rară sau dispărută", a punctat specialistul.

La întrebarea cine este vinovat de dispariția a unui număr tot mai mare de specii ale florei și faunei, savantul ecolog a răspuns că cea mai mare parte de vină o poartă statul.

„În ce măsură sunt vinovați cetățenii, oamenii de la sate, de pildă, dacă ei sunt nevoiți să mărească numărul de animale pentru a putea supraviețui în aceste timpuri complicate? Iar vitele care pasc în libertate, se știe, modifică echilibrul ecologic al mediului în care se află, din care cauză riscă să dispară și mai multe specii ale florei și faunei", a argumentat Trombițki.

Savantul a mai dat un exemplu destul de răspândit de influență negativă a omului asupra naturii.

râul Bâc река Бык - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dezastru ecologic pe râul Bâc

„Statul dă în arendă un sector de pădure unde își avea cuibul barza neagră care nu suportă gălăgia. Firește, dacă acolo a fost construită o casă de odihnă și răsună muzica, nu vom mai vedea prin preajmă făcându-și cuibul acele păsări rare. Pentru natură nu au importanță legile adoptate de om, ci faptul cum se comportă acesta față de ea", a conchis Trombițki.

Fluxul de știri
0