CHIŞINĂU, 7 aug – Sputnik. Agenția Ecologică din Chișinău a efectuat o analiză de laborator a apei din râul Bâc, iar rezultatele arată că normele indicilor de bază sunt depășite de zeci de ori.
„Nivelul oxigenului este micșorat. Cea mai mare depășire este la azotul amoniacal și detergenți care sunt în cantități de zeci de ori mai mari decât norma admisibilă”, a declarat pentru Sputnik Moldova, șefa Secției Analiza Apei din cadrul Agenției Ecologice Chișinău, Ludmila Cherciu.
Interlocutorul Sputnik Moldova a adăugat că, „tot cursul râului Bâc este poluat în cantități foarte mari”.
„Poluanții influențează negativ vegetația și vietățile. Sigur că nu mai avem pești în râul Bâc. Deocamdată, doar broaștele mai supraviețuiesc”, a declarat Cherciu.
Apa din Bâc nu poate fi folosită nici pentru irigat. „Există un pericol major. Dacă se va uda permanent cu această apă poluată, solul se va impurifica cu substanțe nocive, iar din sol plantele vor absoarbe azot, nitrați, nitriți”, a avertizat specialistul.
Ecologii spun că râul Bâc a devenit cel mai poluat din Republica Moldova. În luna iulie, din cauza apei foarte murdare, în râul Bâc, pe porțiunea de lângă localitatea Vatra, au fost găsiți sute de pești morți.