Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va fi bugetul de stat al Moldovei pe anul 2016

© Sputnik / Evghenii PanasencoBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Aprobarea cu întârziere a bugetului de stat a devenit deja o tradiție în Moldova. Cu o perseverență „de invidiat” acest document important este adoptat abia în aprilie sau chiar în mai. Potrivit legii, la începutul anului se execută a 12-a parte a bugetului pe anul precedent.

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Proiectul bugetului de stat al RM pe anul 2016 va fi prezentat în Guvern în cel mai scurt timp, au comunicat pentru agenția Sputnik persoane responsabile de la Ministerul Finanțelor.

Aprobarea cu întârziere a bugetului de stat a devenit deja o tradiție în Moldova. Cu o perseverență „de invidiat” acest document important este adoptat abia în aprilie sau chiar în mai. Potrivit legii, la începutul anului se execută  a 12-a parte a bugetului pe anul precedent.

Cum va fi bugetul-2016

Într-un interviul acordat agenției Sputnik, directorul adjunct al Centrului de Investigații Strategice  și Reforme, Elena Gorelova, a menționat că bugetul-2016 nu se va deosebi prea mult de cel din anul precedent, cu excepția faptului cum își va acoperi Guvernul datoria față de Banca Națională.

Палаточный городок в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Politolog: criza din Moldova poate fi depășită doar prin alegeri anticipate

„Cred că nu vor fi deosebiri esențiale față de bugetul anului trecut. Deoarece cheltuielile curente sunt acoperite din contul veniturilor noastre personale — în temei din impozite — volumul cheltuielilor va depinde de evoluția situației economice, caracterizată de criza care a început anul trecut. Totodată, bugetul va fi împovărat de cheltuielile mari pentru acoperirea datoriei Guvernului care a activat garanțiile pentru creditele acordate de către Banca Națională celor trei bănci comerciale lichidate. Acest lucru se va reflecta negativ asupra finanțării de la buget a unui șir de articole bugetare. Care anume — vom afla când proiectul bugetului va fi examinat de către Guvern", a spus interlocutoarea.

Potrivit acesteia, este clar că, în comparație cu anul trecut, se va reduce volumul creditelor și granturilor acordate Moldovei de către donatori. Expertul a menționat că și în anul trecut în ţară „volumul acestor încasări s-a redus substanțial față de volumul încasărilor obținute de buget în anul 2014".

„Este posibil ca această sumă să se reducă chiar și față de cea din anul 2015. Deoarece, conform rezultatelor vizitei premierului moldovean la Bruxelles, este clar că UE și FMI pun aceleași condiții: dacă reformele vor progresa și dacă vor fi înregistrate rezultate, finanțarea va fi deschisă pe deplin" a adăugat Gorelova.

Cerințele partenerilor sunt dure

Gorelova a subliniat că cerințele partenerilor occidentali sunt destul de dure.

„O parte din finanțarea externă este direcționată la buget pentru a susține realizarea diferitelor programe, inclusiv a proiectelor care sunt importante pentru noi: cele cu un caracter investițional în energetică, agricultură ș. a. Anume în aceste direcții am putea să avem mai puține completări și încasări în buget", a specificat economista.

Potrivit acesteia, la momentul de față programul donatorilor externi este înghețat într-o anumită măsură, însă finanțarea oricum va continua. Ce-i drept, nu în volumul la care spera Moldova.

În Republica Moldova a fost organizat, în premieră, Târgul “iProsop” - Sputnik Moldova
Expert: de la populism până la o Moldovă-hub economic e cale lungă

„Proiectele și programele ce țin de investiții sunt foarte importante pentru noi, deoarece nu dispunem de resurse proprii suficiente. Resursele noastre bugetare sunt calculate în fond pentru achitarea salariilor, indemnizațiilor, indexarea pensiilor, întreținerea școlilor, a spitalelor ș. a. m. d. Iar finanțarea proiectelor investiționale, susținerea dezvoltării structurilor statale, efectuarea reformelor rămân sub semnul întrebării. Realizarea lor depinde de poziția partenerilor externi", a conchis Gorelova.

De ce bugetul nu este aprobat?

Expertul în economie Viorel Gârbu a declarat pentru agenția Sputnik că „Guvernul tergiversează aprobarea bugetului de stat pe anul 2016 din cauza lipsei suportului din partea donatorilor externi.

„Este greu de acoperit găurile din buget pe seama surselor externe și interne, pentru că volumul împrumuturilor din afară a fost înghețat într-o măsură oarecare, iar despre mijloacele proprii deja s-a vorbit. Mi se pare că situația la capitolele venituri și cheltuieli va fi foarte complicată", a menționat Gârbu.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, pe lângă impozite, Guvernul va încerca să completeze bugetul din contul veniturilor obținute de pe urma privatizării averii de stat.

Licitaţie, Аукцион - Sputnik Moldova
Statul a vândut şapte bunuri. Vezi câte milioane are de încasat

„Se va pune accentul pe achitarea salariilor, pensiilor și așa mai departe. Pentru aceasta vor fi suficienți bani. Veniturile fiscale la buget, adică veniturile provenite din impozite, constituie 28 de miliarde de lei, iar cheltuielile pentru achitarea salariilor și pensiilor ating aproximativ 27 de miliarde de lei", a precizat Gârbu.

Expertul susține că problemele pot apărea doar dacă veniturile vor scădea  sub 27 de miliarde de lei. „Însă, iarăși, pot spune că nu o putem duce mult în această situație. Deoarece, într-un fel sau altul, apar datorii. În afară de aceasta, nu se fac investiții în economie", a afirmat economistul.

Săptămâna aceasta, o delegație a RM condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și președintele BNM, Sergiu Cioclea, va pleca la Washington pentru a participa la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Pe parcursul discuțiilor cu personalități de rang înalt se planifică examinarea situației curente din republică, a planurilor guvernării și, desigur, a programului de colaborare dintre Moldova și FMI.

Fluxul de știri
0