Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: de la populism până la o Moldovă-hub economic e cale lungă

© Sputnik / Mariana RâțoiÎn Republica Moldova a fost organizat, în premieră, Târgul “iProsop”
În Republica Moldova a fost organizat, în premieră, Târgul “iProsop” - Sputnik Moldova
Abonare
Declaraţiile de intenţii ale guvernanţilor de la Chişinău privind transformarea RM într-o punte de legătură între Vest şi Est sunt bune, însă în lipsa faptelor concrete acestea nu reprezintă nimic altceva decât populism.

CHIŞINĂU, 21 mar – Sputnik. Ideea că Republica Moldova ar putea deveni un hub, o punte economică între Est şi Vest, nu este nouă. Şi aceasta în fond este foarte bună, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik expertul în economie, Viorel Gîrbu, care a comentat declaraţia ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, făcută la Forumul economic de la Moscova, precum că datorită DCFTA Moldova poate deveni o importantă verigă comercială şi economică între Bruxelles şi Moscova.

Octavian Calmîc - Sputnik Moldova
Strategia Chişinăului: ne vom îmbogăţi, devenind o punte între Est şi Vest

Viorel Gîrbu a menţionat că ţările care au reuşit să devină punţi de legătură între diferite pieţe globale sau regionale, au avut de câştigat enorm de mult din punct de vedere economic. Drept exemplu dânsul a menţionat Marea Britanie, care profită enorm la această etapă datorită faptului că a devenit un hub financiar de importanţă mondială.

Referindu-se la intenţiile Chişinăului de a deveni punte de legătură între Moscova şi Bruxelles, Viorel Gîrbu a spus că astfel de declaraţii au mai fost făcute, însă acestea nu au fost nimic mai mult decât nişte afirmaţii populiste.

„Autorităţile de la Chişinău fac declaraţii populiste, dar nu vor să muncească. Pentru ca ţara noastră să capete un statut internaţional mult mai avansat este nevoie de multă muncă. Până la ora actuală, prin acţiunile lor populiste, guvernanţii moldoveni au provocat doar pagube ţării. De exemplu, au semnat Acordul de asociere cu UE şi astfel am pierdut piaţa estică, dar nu am cucerit-o pe cea vestică”, a declarat expertul.

În opinia lui Viorel Gîrbu, autorităţile moldovene ar trebui să muncească în vederea dezvoltării economiei ţării, nu să se lanseze în tot felul de afirmaţii populiste.

Fluxul de știri
0