Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog: criza din Moldova poate fi depășită doar prin alegeri anticipate

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПалаточный городок в центре Кишинева
Палаточный городок в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit directorului Fondului rus de studiere a problemelor democrației, Maxim Grigoriev, populația Moldovei a conștientizat că partidele proeuropene susținute de Uniunea Europeană și de SUA au creat un sistem corupt al puterii.

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Moldova poate ieși din criza politică doar prin alegeri parlamentare anticipate, a declarat pentru Sputnik directorului Fondului rus de studiere a problemelor democrației, Maxim Grigoriev. Potrivit acestuia, populația republicii a conștientizat că partidele proeuropene susținute de Uniunea Europeană și de SUA au creat un sistem corupt al puterii, fapt ce nu poate să nu se reflecte asupra preferințelor politice ale alegătorilor la viitorul scrutin.

Joi, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat pentru ridicarea imunității de deputat a președintelui fracțiunii parlamentare a liberal-democraților (PLDM), Vlad Filat. Acesta a fost imediat reținut și condus în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Лидеры партии социалистов Игорь Додон и Нашей партии Ренато Усатый возглавили объединившиеся колонны протестующих и направились к парламенту страны. - Sputnik Moldova
Politică
Opoziţia din Moldova insistă pe demisia lui Timofti şi alegeri anticipate.

La Chișinău, deja a treia săptămână consecutiv protestează opoziția de centru-stânga care pledează pentru demiterea conducerii țării, alegeri parlamentare anticipate și alegerea președintelui RM de către întreg poporul. Reprezentații partidului socialiștilor și ai "Partidului nostru", conduși de Igor Dodon, și, respectiv, de Renato Usatîi, și-au instalat corturile în fața Parlamentului RM și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, protestând non-stop.  

Corupția, susținută de UE și SUA

„Ceea ce s-a întâmplat în Moldova în ultima perioadă este strigător la cer. UE și SUA, pe parcursul mai multor ani, au susținut niște persoane care erau implicate direct în acte de corupție și care au creat de fapt un sistem corupt al puterii din țară", a spus Grigoriev.

Массовая акция протеста нпрошла в центре Кишинева в воскресенье. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mitingul de protest al forţelor de stânga şi-a formulat revendicările

„Totodată, încă înainte de ultimele alegeri parlamentare din Moldova, domnul Filat a fost, practic, demis din funcția de prim-ministru anume pentru suspiciuni de corupție. Mai mult decât atât, Curtea Constituțională a RM a confirmat această decizie. Cu toate acestea, SUA și UE au susținut destul de activ campania electorală a lui Filat care a avut întrevederi cu reprezentanți oficiali ai SUA —  vicesecretarul de stat Victor Nuland, senatori — care l-au susținut personal în campania electorală. Acea coaliție proeuropeană care continuă să se afle la guvernare în Moldova a constituit un regim corupt care s-a remarcat prin furtul unui miliard de dolari, fapt în genere fără precedent, iar pentru Moldova, o țară destul de săracă, suma este colosală", a menționat expertul. 

Poporul a obosit să tot aștepte

Grigoriev consideră că arestarea din ajun a lui Filat este o urmare, pe de o parte, a protestelor din centrul capitalei. Pe de altă parte, spune expertul, SUA și UE își dau seama că devine tot mai complicat să-i susțină pe politicienii moldoveni care s-au discreditat, chiar dacă aceștia sunt proeuropeni.

Необжитая палатка - частое явление в городке в последнее время. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PSRM și „Partidul nostru” și-au instalat corturile în fața Parlamentului

„Aceasta este o consecinţă a faptului că populația nu mai poate suporta ceea ce se întâmplă. Pe de altă parte, UE și SUA încetează să mai susțină persoanele care s-au discreditat în așa măsură încât, chiar dacă s-ar ține cont de opțiunile lor proeuropene, devine tot mai complicat să li se acorde sprijin în continuare. În opinia mea, o altă ieșire din situație decât organizarea alegerilor anticipate pur și simplu nu există", afirmă Grigoriev.

Situația poate fi salvată de alegerile anticipate

Printre altele, afirmă expertul, în situația creată, este puțin probabil ca actuala guvernare din Moldova să recunoască ultimele alegeri parlamentare ca fiind nelegitime, deși încălcările sunt evidente.

„Mai curând, se va pune problema declarării alegerilor anticipate. După părerea mea, aceasta este singura posibilitate de reorientare spre o realitatea în care statul RM să funcționeze într-un format normal și să se debaraseze de sistemul corupt acaparat de oligarhi", opinează directorului Fondului  rus de studiere a problemelor democrației.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce Vladimir Plahotniuc nu se teme de alegeri parlamentare anticipate

Totuși, anunţarea alegerilor anticipate nu va reduce din presiunea protestelor în Moldova, „protestul va continua și în cadrul campaniei electorale", prognozează expertul.

„Nu exclud că toate acestea vor duce la schimbări esențiale în sistemul politic al țării. Principala particularitate a momentului actual constă în faptul că populația Moldovei a înțeles că partidele proeuropene, alianța proeuropeană —  cu susținerea Europei și a SUA — au sărăcit poporul și au creat un regim corupt. Eu cred că, atunci când vor avea loc alegerile anticipate, acest lucru, desigur, se va răsfrânge asupra opțiunilor politice ale cetățenilor Moldovei", a conchis Grigoriev.

Fluxul de știri
0