Ce-i așteaptă pe refugiații din Asia la hotarul moldovenesc

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Accesați arhiva multimediaБеженцы с Ближнего Востока на вокзале Келети в Будапеште
Беженцы с Ближнего Востока на вокзале Келети в Будапеште - Sputnik Moldova
Abonare
Vicedirectorul Poliției de frontieră a explicat ce se va întâmpla dacă migranții vor veni în Moldova prin Transnistria.

CHIȘINĂU, 15 mar — Sputnik. Directorul adjunct al Poliției de frontieră a MAI al Republicii Moldova, Valentin Fiodorov, a comunicat pentru Sputnik că departamentul pregătește un șir de măsuri în cazul în care refugiații din Orientul Apropiat vor încerca să ajungă în Europa traversând teritoriul moldovenesc.

Мигранты в аэропорту - Sputnik Moldova
Moldova ar putea fi tranzitată de refugiații din Orientul Mijlociu

"Această probabilitate presupune amplificarea controlului la frontiera de stat. Noi monitorizăm atent situația și ne pregătim permanent pentru modificarea orientării fluxurilor de imigranți, perfecționând capacitățile noastre în problema asigurării securității la frontieră", a declarat Fiodorov.

Potrivit acestuia, pornind de la ultimele informații, este posibilă apariţia unor noi direcții de deplasare a refugiaților — prin Bulgaria, România, Ucraina, dar și prin Moldova ca țară de tranzit. În acest caz, afirmă Fiodorov, Poliția de frontieră va trece la un regim de control sporit al frontierei.

Ce intenţionează să întreprindă Ungaria în Raport cu Românua, pentru a stopa fluxul de migranţi>>>

"Dacă încercările de a trece ilegal frontiera vor căpăta un caracter de masă, atunci noi vom lua măsuri corespunzătoare în conformitate cu normele legale. Moldova respectă tratatele internaționale privind predarea străinilor care au traverat ilegal frontiera de stat către autoritățile acelor țări ai căror cetățeni sunt", a continuat interlocutorul Sputnik.

Беженцы на границе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum se pregătește Moldova de primirea refugiaților din Orientul Apropiat

El a mai adăugat că dacă unii dintre imigranți vor depune solicitări cu rugămintea de a li se oferi statut de refugiat, atunci și această chestiune va fi rezolvată în corespundere cu legislația RM.

Potrivit lui Fiodorov, în cazul în care imigranții vor veni dinspre Ucraina, cele mai multe probleme vor exista pe segmentul transnistrean al frontierei, deoarece Chișinăul nu îl controlează.

"Dar noi colaborăm strâns cu colegii din Ucraina și am convenit să organizăm în acest caz raiduri comune și să contracarăm cazurile de trecere ilegală a frontierei de stat", a subliniat interlocutorul.

Fluxul de știri
0