Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Glebova: FR invită 15 mii de străini să studieze gratis în universităţile sale

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
Rossotrudnichestvo a anunțat înscrierea directă a cetățenilor străini la studii gratuite în universitățile din Rusia. În acest context, şefa departamentului, Lyubov Glebova, a relatat pentru RIA Novosti cine şi din ce raţiuni decide să meargă în Rusia pentru a obţine diploma de studii superioare.

Șefa Rossotrudnichestvo, Lyubov Glebova, s-a referit în discuţia cu corespondentul RIA Novosti Iulia Osipova la modul în care Rusia intenţionează să sporească numărul de studenți străini.

- Doamna Glebova, câţi străini vin anual în Rusia pentru a obține studii superioare gratuite?

— În ultimii trei ani, Federația Rusă invită anual câte 15 mii de cetățeni străini pentru a studia absolut gratuit în universitățile noastre. În acest proces sunt implicate peste 400 de universități din Rusia.

În 2016, am făcut pentru prima dată înscrierea complet deschisă. Analizând modul în care organizează acest proces colegii noştri din alte țări, anul acesta am lansat o procedură deschisă de depunere a cererilor în format electronic. Global, în procedura de admitere nu s-a schimbat nimic, însă ea a devenit mult mai simplă și mai transparentă (fereastră unică de introducere a datelor, procedură rapidă de selecţie). Portalul informațional permite eliminarea un număr mare de intermediari, care "se învârteau" anterior în jurul acestui proces.

Cetățenii din 198 de țări ale lumii pot expedia cererile de admitere la studii în universitățile din Rusia la cele mai diferite specialități (de la sănătate până la tehnologie, inclusiv fizica nucleară). Un profil aparte este rezervat pentru specialiștii în rusistică, lingviști și filologi. Tot ce are legătură cu limba rusă, este acum extrem de solicitat în străinătate.

- Ce trebuie să întreprindă cetățeanul străin pentru a se putea declara pretendent la o cotă de stat în Rusia?

Абитуриенты перед вступительным испытытниями - Sputnik Moldova
Rusia
Expert: în 2016 au fost majorate cotele de admitere a absolvenților din CSI

— Să se înregistreze pe portalul www.russia.study. Procedura durează aproximativ 20 de minute şi se realizează în două etape elementare: cetățeanul străin îşi confirmă identitatea, iar apoi introduce poșta electronică. Confirmarea vine aproape instantaneu. Poșta este necesară pentru a menţine o comunicare rapidă și fiabilă cu potențialul candidat, dar cât de promptă va fi reacția depinde deja doar interesul acestuia pentru studiile ulterioare.

După verificare, candidatul va putea accesa chestionarul, în care va introduce datele personale, informațiile cu privire la studii și propriile realizări, va indică profilul la care doreşte să învețe și va scrie, de asemenea, o scrisoare de motivație. Chestionarul ajunge în lista generală a chestionarelor din țară. Ulterior, operatorul din ţara respectivă (fiecare țară are propriul operator) va face o selecție prealabilă a candidaților.

- Nu s-ar putea întâmpla că unii cetățeni străini, mai puţin dotaţi, vor ocupa locul unor candidaţi mai perspicace din Rusia? Este prevăzută o anumită selecție competitivă?

— În majoritatea țărilor lumii există reprezentanţe ale Rossotrudnichestvo — Centrele Ruse de Ştiință și Cultură, ai căror reprezentanți vor asigura o evaluare prealabilă a chestionarelor aspiranților, în baza câtorva parametri (certificat de studii de calitate, participarea la Olimpiade și alte merite ale candidatului). Cei mai de succes și talentați tineri sunt invitați la un interviu, personal sau la distanță. În cazul Siriei, de exemplu, la moment este posibilă doar o selecție la distanță. Totodată, studenții din Siria sunt așteptați, vom fi bucuroși să-i vedem în universitățile din Rusia.

Selecția finală este efectuată de o comisie care include reprezentanți ai Centrelor Ruse de Ştiință și Cultură, ai ambasadelor, ministerelor locale ale Educaţiei și ai organizațiilor obștești. Acum negociem cu universitățile, pentru ca şi angajații acestora să facă parte de asemenea din comisie.

Anul acesta este unul pilot, iar procedura de selecție va presupune conversație sau testare. Însă de anul viitor intenţionăm să trecem la o forma completă de evaluare, bazată pe un sistem de olimpiade și teste. Pentru fiecare țară va fi elaborat un rating separat. Un alt element de selectare vor fi Olimpiadele, desfășurate de universitățile rusești pe teritoriul țărilor străine. În prezent, Rossotrudnichestvo este preocupată să le facă adecvate să le clasifice în raport reciproc.

- Cum să procedeze solicitanții care nu au fost selectați?

Румынско-русский разговорник - Sputnik Moldova
Românii au început să studieze mai activ limba rusă

— Chiar dacă unii cetățeni străini nu vor reuşi să obţină o cotă în cadrul admiterii celor 15 mii de candidaţi, acestora li se va propune să studieze în universitățile din Rusia în bază de contract. Având în vedere faptul că costul studiilor în multe dintre universitățile noastre nu este prea mare (în cele mai multe dintre universități este de 1000-1500 de euro pe an), mulți ar putea fi interesați de un asemenea format.

- La ce etapă se implică universitățile însele? În ce mod ajunge candidatul recomandat într-o anumită instituție de învățământ superior?

— Din momentul în care cetățeanul străin a fost selectat pentru studii în limitele cotei, el își alege şase universități la care ar dori să studieze, clasificându-le în ordinea preferinţelor. Ulterior, se activează un mecanism interesant: fiecare universitate își deschide "cabinetul său electronic" și face alegerea în favoarea unui candidat sau altul. Dacă nu a fost admis în prima universitate indicată în listă, datele acestuia sunt transmise în cea de a doua… În acest mod, candidatul poate ajunge până la cea de-a șasea universitate. În catul în care nici una dintre cele șase universități și nu l-a ales, Ministerul Educației al FR îi oferă o variantă alternativă de studii la o altă universitate. Credeți-mă, în acest lanț nimeni nu va fi uitat.

- Cum credeți Dumneavoastră, Rusia continuă să fie cotată în lume ca o țară cu studii superioare temeinice? Ce motive invocă oameni care vin să-şi facă studiile în Rusia?

Kentford Кентфорд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cursuri de limba rusă pentru bilingvi la centrul de presă Sputnik-Moldova

— În primul rând, Rusia oferă studii de calitate în domeniul ingineriei, științelor exacte, în domeniul matematicii, filologiei și rusisticii. Un aspect motivațional aparte îl constituie studiile medicale, care sunt foarte populare în străinătate. O situație similară se atestă şi în privinţa studiilor în domeniul culturii: muzica rusă, teatrul, cinematografia suscită în continuare un mare interes din partea străinilor. Și, în ciuda faptului că sistemul educațional din Rusia a trecut prin vremuri grele, el continuă să fie apreciat în lume ca una fundamental, temeinic și interdisciplinar.

În al doilea rând, învăţământul și traiul în Rusia sunt mai ieftine decât, de exemplu, în Europa. În al treilea rând, pentru o serie de țări, Rusia este un stat-lider. Multe persoane, care deţin în prezent funcţii de conducere în diferite țări, şi-au făcut anterior studiile în Rusia. Acum, când copiii lor au ajuns la vârsta studenţiei, aceştia privesc cu mare interes în direcţia învăţământului din Rusia, știind că instruirea în Federația Rusă oferă largi perspective, contacte utile și o orientare corectă. Şi asta nu ține doar de țările CSI, ci şi de țările în curs de dezvoltare din Asia și Africa, de unele țări europene, precum și țări din America Latină.

- Ce avantaje și beneficii va aduce, în opinia Dumneavoastră, acest proiect părții ruse?

— În primul rând, le va permite universităților rusești să-și asigure propriul viitor, să facă investiții corecte. Studenții străini foarte dotaţi, care vor obţine studii în Rusia, vor rămâne loiali față de Federația Rusă atunci când vor reveni în ţările lor. În cazul în care aceştia se aprofundează în știință, ei vor edifica relații strânse cu instituțiile de învățământ și științifice rusești. Cei mai solicitaţi și bine motivați studenți rămân însă în Rusia, continuând să studieze și să muncească aici. În esenţă, noi atragem în Rusia cadrele necesare economiei noastre și sistemului nostru educaţional.

În afară de aceasta, cotele de studii gratuite în universitățile din Rusia nu sunt valabile doar pentru bacalaureaţi, ci și pentru masteranzi și studenții doctoranzi, iar acesta este un indicator direct al mobilității academice, un element al schimbului de studenți. Universitățile stabilesc contacte la nivel internațional. Iar dacă vorbim de studenții străini care vin să studieze nu în bază de cote, ci de contract, acesta este un venit destul de semnificativ pentru universități.

- Pentru a studia în Rusia, este necesară cunoaşterea limbii ruse — care nu este cea mai ușoară limbă din lume. Va fi organizat un suport lingvistic pentru studenții străini?

Cum te înscrii la universitățile din FR - Sputnik Moldova
Reguli de admitere a absolvenţilor din Moldova în universităţile din Rusia

— În FR, în cadrul multor universități funcționează facultăţi pregătitoare. Unii cetățeni străini, care nu vorbesc limba rusă (anual numărul acestora este de aproximativ 4000 de persoane), se ocupă timp de un an în cadrul acestora anume de pregătirea lingvistică. Însă pentru fiecare astfel de student sunt cheltuite până la 100 de mii de ruble pe an. Statul pierde bani, iar oameni — timp.

În acest context, Rossotrudnichestvo intenţionează să creeze pe viitor, împreună cu universitățile din Rusia, facultăţi de pregătire "portabile" în diferite țări ale lumii, să deschidă acolo centre de studiere a limbii ruse și centre de testare.

- Există mulți doritori de a beneficia de oferta de studii gratuite a Rusiei în universitățile de la noi?

— Observăm la moment un activism sporit al celor care doresc să devină studenți în Rusia: oamenii telefonează, pun întrebări pe rețelele sociale, se înregistrează pe portal. Până în prezent, cel mai mare interes este manifestat de cetățenii din țările CSI, cea ce era de așteptat, deoarece informațiile privind selecţia studenților s-a răspândit rapid în mediul vorbitorilor de limba rusă.

Admiterea cetățenilor străini la studii gratuite în instituțiile ruseşti de învățământ superior este un proiect anual și de lungă durată. Conştientizând că acesta este un instrument eficient al activității de politică externă a statului, ar fi de dorit suplimentarea numărului de cote pe viitor.

Fluxul de știri
0