Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expert: în 2016 au fost majorate cotele de admitere a absolvenților din CSI

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaАбитуриенты перед вступительным испытытниями
Абитуриенты перед вступительным испытытниями - Sputnik Moldova
Abonare
În anul curent, absolvenții școlilor din CSI vor beneficia de posibilități mai mari la admiterea în cea mai prestigioasă instituție de învățământ economic superior din Rusia. Detaliile au fost oferite de Aiurika Batueva, secretarul comisiei de admitere a UER „G. V. Plehanov”.

Șeful direcției „Comisia de admitere" a Universității Economice din Rusia (UER), Aiurika Batueva, a oferit detalii cu privire la admiterea la studii a absolvenților din țările CSI. În afară de aceasta, ea a făcut unele recomandări care țin de cele mai accesibile specializări.

— Aiurika Dașnevna, cum s-au modificat regulile de admitere în instituțiile de învățământ superior în acest an?

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova și Rusia revin la acordurile bilaterale privind migraţia forţei de muncă

— În principiu, în noul regulament de admitere în instituțiile de învățământ superior din Rusia, stabilit cu doi ani în urmă, nu au fost operate modificări esenţiale. Ce-i drept, actualmente universitățile au obținut o mai mare libertate în ceea ce privește aprecierea realizărilor individuale ale elevilor. În acest context, UER va lua în calcul și de acum înainte prezența diplomei cu mențiune. În contextul altor șanse egale, vor avea prioritate cetățenii care fac parte din selecționatele FR la diferite genuri de sport s-au care au obținut victorii și premii în competiții sportive. Inclusiv victorii și premii la Olimpiada „G. V. Plehanov" pentru elevi, la acele discipline care nu fac parte din lista olimpiadelor pentru elevi aprobată de Ministerul Științei și Educației al FR.
O altă noutate se referă de asemenea la câștigătorii și premianții olimpiadelor școlare incluse în lista Ministerului respectiv. Pentru ei, punctajul de trecere la examenul unic de stat, la disciplina care corespunde profilului olimpiadei, a s-a majorat de la 65 până la 75. Și, în sfârșit, o noutate care se referă la toți absolvenții: acum, la înmatricularea în instituția de învățământ superior, va fi necesar nu numai originalul atestatului de studii, ci și „Acordul pentru înmatriculare" în care candidatul la studii va indica doar o singură specializare. Acest document nou este necesar pentru înscrierea la diferite programe de instruire.

— Printre studenții UER sunt mulți sosiți din țările CSI?

Города России. Липецк - Sputnik Moldova
Rusia
Ce trebuie să știe migranții care se strămută din Moldova în Rusia

— Dacă vorbim de structura înmatriculării nebugetare, în anul trecut cota celor care au sosit din țările CSI a rămas practic neschimbată: 3% față de 2,9% în 2014. Pe când fluxul de cetățeni străini înscriși la locurile din buget a crescut considerabil, fapt ce se explică, în primul rând, prin creșterea cotei admiterii cetățenilor străini în universitate, iar în al doilea rând, prin anexarea la instituția noastră a Universității de Stat de Economie, Statistică și Informatică din Moscova. Aceste chestiuni sunt gestionate de „Rossotrudnicestvo" care recepționează cererile și selectează candidaturile pentru locurile disponibile, în limitele cotei anuale de primire a cetățenilor străini în instituțiile de învățământ superior din FR. Așa dar, acum posibilitățile noastre în ceea ce privește relațiile cu locuitorii fostelor republici unionale s-au extins şi noi suntem foarte interesați în consolidarea acestor relații.

— Care este prognoza Dumneavoastră: va crește oare în acest an concurența „la buget", și la ce facultăți anume?

— Voi numi direcțiile de pregătire, unde această concurență devine tot mai acerbă de la un an la altul. Este vorba de „Economie" și „Management". Însă, anume la aceste facultăți concurenții trebuie să dea dovadă de un nivel sporit de cunoștințe la matematică, de care, cu părere de rău, puțini care dau dovadă. De aceea, rămân stabile ca nivel de solicitare specializările „Publicitate și relații cu publicul", „Management hotelier", „Lingvistica" și altele.

Fluxul de știri
0