Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Şeful CEC, despre modul în care se vor desfășura alegerile prezidențiale

© SputnikIurie Ciocan Юрие Чокан
Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele interimar al CEC, Iurie Ciocan, a relatat pentru Sputnik Moldova ce modificări trebuie operate în legislație pentru a se reveni la alegerea directă a președintelui țării, câte secții electorale vor fi deschise peste hotare și dacă vor fi suficiente două luni pentru toate procedurile care se impun.

CHIȘINĂU, 5 mar — Sputnik. Pentru desfășurarea alegerilor parlamentare este necesară mai întâi modificarea Codului electoral, a declarat în interviul exclusiv pentru Sputnik președintele interimar al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Legislația trebuie schimbată

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000. Instanţa declarat nule toate modificările operate la Legea Supremă, atunci când deputaţii au votat pentru trecerea la alegerea şefului statului de către Parlament, cu votul a trei cincimi din numărul total al deputaţilor aleşi.

„Parlamentul trebuie să aducă în concordanță cu Constituția actuala legislație. De acest lucru trebuie să se ocupe deputații. În primul rând, trebuie modificat Codul electoral. Acest lucru se poate întâmpla măcar și mâne. Însă alegerile propriu-zise deocamdată nu se pot desfășura. Este adevărat că în Constituție scrie despre alegerea președintelui de către întregul popor, însă acum trebuie operate modificări în Codul electoral. În anul 2000, când Constituția a fost modificată în sens invers, din Codul electoral a fost exclus un întreg capitol", a explicat Ciocan.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Politolog: se ştie demult cine sunt candidaţii la preşedinţie

Răspunzând la întrebarea dacă poate fi restabilit acest capitol exact în aceeași redacție, Ciocan a spus că în acest caz este vorba „exclusiv de voința politică a Parlamentului".

Ciocan afirmă totodată că, în afară de modificările care urmează să fie introduse în Codul electoral, mai trebuie stabilită și data alegerilor, dar și clarificată chestiunea cu privire la mandatul Comisiei Electorale Centrale care a expirat deja.

„Noi putem să ne ocupăm de organizarea alegerilor, însă nu sunt sigur că acest lucru este potrivit. Formal, conform legii, avem dreptul. Legea spune că noi ne îndeplinim obligațiunile ca orice alți funcționari de stat, până la numirea altor persoane în locul nostru. Însă Parlamentul este cel care decide dacă numeşte sau nu o nouă componență a CEC. Noi ne îndeplinim obligațiunile și facem ceea ce se cuvine conform legii", a spus Ciocan.

Timp este suficient. Restul este voință politică

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat vineri că „acum urmează să ne pregătim intens de alegerile prezidențiale directe, care, conform Constituției, trebuie să se desfășoare în decursul a două luni după expirarea mandatului actualului președinte, adică până la 24 mai". Președintele interimar al CEC afirmă că două luni sunt suficiente pentru organizarea normală a alegerilor prezidențiale.

„Două luni sunt întotdeauna de ajuns. Perioada electorală durează 60 de zile. Nu contează dacă este vorba de alegeri parlamentare, locale sau prezidențiale. Legea prevede 60 de zile și toate procedurile se încadrează în acest termen", a specificat Ciocan.

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
PSRM, gata deja să intre în cursa electorală pentru postul de președinte

Pentru CEC, afirmă acesta, 60 de zile sunt suficiente ca să organizeze alegerile, însă depinde de voința politică a Parlamentului când va fi ajustată legislația. Ciocan susţine că alegerile prezidențiale nu pot avea loc înainte de expirarea mandatului actual al șefului statului, iar potrivit legislaţiei, pentru campania electorală sunt rezervate nu mai puțin de 60 de zile.

Câte secții de votare vor fi în străinătate?

Iurie Ciocan a explicat că procedura de organizare a secțiilor de votare peste hotare va fi identică cu cea care a fost aplicată la alegerile parlamentare.

„Pentru alegerile locale nu sunt deschise secții de votare în afara țării, pe când la cele parlamentare și prezidențiale — da. Câte și unde — este decizia Guvernului, nu a CEC, și nu a fost niciodată decizia noastră. Noi asigurăm activitatea acestor secții, nu însă deschiderea lor", a punctat Ciocan.

Заседание Парламента  25.02.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PL, înfricoşat de alegerea directă a preşedintelui ţării

Acesta a subliniat că există Ministerul Afacerilor Externe, biroul pentru diasporă și că Guvernul dispune de suficiente structuri care îi pot recomanda câte secții de votare și unde anume trebuie să funcţioneze peste hotare.

Totodată, președintele interimar al CEC a precizat că în cadrul alegerilor prezidențiale toți candidații vor fi obligați să prezinte la CEC dări de seamă cu privire la cheltuielile pentru campania electorală, așa cum a fost şi la scrutinul parlamentare din 2014.

„Totul este absolut la fel. Fie că este candidat din partea unui partid, fie că este independent, el prezintă darea de seamă. Toate aceste aspecte sunt stipulate în lege și în regulamentele noastre", a conchis  Ciocan.

Astfel, fiecare candidat trebuie să prezinte documente care să demonstreze de unde i-au venit banii pentru campania electorală și cum au fost cheltuiți.

Fluxul de știri
0