Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul promite autonomiei găgăuze toată susţinerea Guvernului

Pavel Filip şi Irina Vlah, Găgăuzia, 4 martie 2016
Pavel Filip şi Irina Vlah, Găgăuzia, 4 martie 2016 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vineri, în autonomia găgăuză a avut loc o şedinţă comună specială a membrilor executivului ţării şi a membrilor executivului de la Comrat. Autorităţile găgăuze au primit asigurări de susţinere plenară din partea Chişinăului.

CHIŞINĂU, 4 mar – Sputnik. Membrii Guvernului Republicii Moldova s-au întrunit vineri într-o şedinţă specială, la care au participat şi reprezentanţii Comitetului executiv şi ai Adunării Populare din Găgăuzia. Evenimentul a avut loc în satul Avdarma din autonomia găgăuză.

„Pavel Filip a menționat că organizarea ședinței în cauză a fost necesară și a subliniat că Executivul este determinat să întreprindă măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din Găgăuzia”, se spune într-un comunicat al serviciului de presă al Guvernului.

Башкан Гагаузии Ирина Влах - Sputnik Moldova
Politică
Irina Vlah a captat atenția demnitarilor europeni mai bine de o oră

La ședință s-a discutat situația social-economică a UTA Găgăuzia și au fost trasate unele măsuri de ameliorare a problemelor cu care se confruntă această zonă. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a făcut o prezentare amplă la acest subiect, punctând aspectele prioritare care necesită o abordare complexă și implicarea activă a Guvernului.

„Ne propunem o abordare pragmatică luând în considerație problemele existente, ca să venim cu soluții concrete. Să vedem cum modernizăm satele și orașele regiunii. În acest scop vom consolida comunicarea și schimbul de opinii cu autoritățile UTA Găgăuzia. Vrem să transmitem un mesaj fără echivoc–Găgăuzia trebuie să beneficieze de toată atenția Guvernului și a autorităților centrale”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul ședinței a fost luată decizia de a fi alocate, în primă etapă, 15 milioane de lei pentru reconstrucția porțiunii de drum care duce spre satul Avdarma, de aproximativ 6 km. Sursele vor fi alocate din Fondul Rutier și Fondul de Dezvoltare Regională.

Башкан Гагаузии Ирина Влах - Sputnik Moldova
Rusia
Vlah: Găgăuzia merită o atitudine specială din partea FR

Cabinetul de miniștri a examinat şi posibilitatea identificării surselor financiare pentru continuarea lucrărilor de reparație a Casei de Cultură din municipiul Comrat.

O altă decizie aprobată în acest context vizează transmiterea Întreprinderii de Stat ”AT – Prolin” din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a UTA Găgăuzia. Irina Vlah a mulțumit Guvernului pentru această decizie, menționând că Întreprinderea este specializată în creșterea cailor de rasă şi va deveni un punct de atracție turistică în regiune.

„Formarea grupurilor de profil, alcătuite din miniștri și reprezentanții de profil din Găgăuzia, ne va permite să realizăm, în primă etapă, o sinteză a problemelor locale, pentru ca în cea de-a doua etapă să facem o listă de priorități pe care să le rezolvăm împreună”, a specificat Prim-ministrul.

La rândul său, Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a apreciat convocarea ședinței Guvernului în UTA Găgăuzia, menționând că acest fapt denotă atenția sporită a autorităților centrale față de această zonă și determinarea fermă de a întreprinde măsuri concrete pentru dezvoltarea social-economică a regiunii.

Vineri, Premierul Pavel Filip și alți oficiali, care au venit la Avdarma pentru a participa la ședința Guvernului, au depus flori la Memorialul din localitate, au avut ocazia să viziteze expoziția produselor autohtone în cadrul Centrului local de business, dar și muzeul localităţii.

Fluxul de știri
0