Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Irina Vlah a captat atenția demnitarilor europeni mai bine de o oră

© Sputnik / Evgheni PanasencoБашкан Гагаузии Ирина Влах
Башкан Гагаузии Ирина Влах - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a adus la cunoștință demnitarilor europeni problemele regiunii pe care o reprezintă.

CHIȘINĂU, 5 nov — Sputnik, Serghei Țurcanu. Planificat a fi unul formal, discursul bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, la ședința comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-a transformat într-o discuție mai îndelungată, suscitând interesul demnitarilor europeni față de problemele relațiilor reciproce dintre Chișinău și Comrat.

„Ei au rămas uimiți de caracterul deschis al discursului meu și în general nu și-au imaginat că voi vorbi despre toate acestea. Au spus că discursul a fost foarte îndrăzneț și că până acum ei nu acordau o atenţie prea mare problemelor ce țin de această autonomie. Discuția a durat foarte mult, 1 oră și 20 de minute, pe când regulamentul prevedea maximum 15 minute. Au fost foarte multe întrebări ", a spus bașcanul.

Башкан Гагаузии Ирина Влах - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vlah: În trei luni, Găgăuzia a reușit să obțină rezultate importante

În discursul său la APCE, Vlah a menționat că soluționarea conflictului găgăuz în 1994 a devenit un exemplu de cea mai  reușită reglementare a problemei etnopolitice în spațiul postsovietic. Totodată, bașcanul a vorbit și de tendințele negative în relațiile actuale dintre Chișinău și Găgăuzia. Ea a subliniat, în special, că legea „Cu privire la statutul juridic special a Găgăuziei" nici până astăzi nu a fost reglementată ca fiind constituțională, și nici poziția autonomiei în structura organelor de administrare publică nu a fost încă determinată.

Potrivit bașcanului, printre măsurile importante de apropiere dintre Chișinău și Comrat care trebuie reglementate cât mai curând se numără şi obținerea de către Găgăuzia a unei cote fixe în Parlamentul Moldovei, proporțional cu numărul populației. Cu alte cuvinte, nu mai puțin de cinci deputați din partea autonomiei, aleși de circumscripțiile electorale.

În opinia lui Dmitri Ianul, comentator politic și persoană publică, inițiativa administrației autonomiei găgăuze este destul de rațională.

„În Parlamentul RM trebuie să fie minimum cinci deputați din partea autonomiei. Dacă Moldova va accepta acest lucru, relațiile cu UTA Găgăuzia se vor ameliora. Autonomia va înțelege că Chișinăul îi face paşi în vederea unei apropieri. Acesta va fi un pas politic foarte reușit", a declarat Ianul.

Fluxul de știri
0