Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Migraţia, în atenţia oamenilor de ştiinţă: comportă consecinţe grave

© REUTERS / Alkis KonstantinidisMigranten in Griechenland
Migranten in Griechenland - Sputnik Moldova
Abonare
Academia de Ştiinţe a Moldovei a organizat un eveniment ştiinţifico-practic de anvergură internaţională, destinat dezbaterii problemei migraţiei, cauzelor şi consecinţelor acesteia.

CHIŞINĂU, 27 feb – Sputnik. Academia de Stiinte a Moldovei a gazduit în zilele de 25 şi 26 februarie curent Conferinta Internationala stiintifico-practica,,Migratie, Diaspora, Dezvoltare: provocari si perspective”. Savanţii prezenţi la eveniment au remarcat faptul cp migraţia este o problemă ce frământă întreaga societate, problemă ce comportă consecinţe grave, complexe şi controversate, mai ales, pentru Republica Moldova, anunţă serviciul de presă al AŞM printr-un comunicat.

Sursa a reprodus principalele teze din alocuţiunile savanţilor care au vorbit la eveniment.

Ситуация с беженцами на греческом острове Лесбос - Sputnik Moldova
Aproape 1 milion de migranţi au intrat în Europa în 2015

Dr.hab., prof. Victor Moraru, Coordonatorul secţiei ştiinţe sociale şi economice a AŞM, preşedintele Comitetului ştiinţific, a subliniat faptul că în cadrul conferinţei, care este una multispectuală şi cu caracter aplicativ, este pusă în discuţie migraţia, o problemă ce frământă întreaga societate, problemă ce comportă consecinţe grave, complexe şi controversate, mai ales, pentru Republica Moldova. Este o problemă majoră care se află mereu în vizorul atenţiei publice, pe agenda politică a guvernării, dar şi pe agenda mediatică. Şi pentru că sunt foarte multe aspecte care merită o atenţie şi o gestionare mai bună a proceselor migraţionale, Academia de Ştiinţe, împreună  cu Biroul pentru Relaţiile cu Diaspora, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Organizaţia Nexus, reprezentanţi ai unor ministere, alte organizaţii şi-a propus să găsească răspunsuri măcar la unele din întrebările care preocupă societatea privind acest domeniu. Prof. Moraru speră ca această conferinţă să aibă un impact pozitiv, să fie găsite unele recomandări relevante care ar putea fi propuse factorilor decizionali. Cu atât mai mult că, intervenţiile prezentate în cadrul conferinţei vor face cuprinsul unui volum, în speranţa că va prezenta un interes sporit atât pentru comunitatea ştiinţifică, cât şi pentru întreaga societate.

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova și Rusia revin la acordurile bilaterale privind migraţia forţei de muncă

La deschiderea lucrărilor conferinţei a fost prezent preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a subliniat că, conferinţă dedicată noilor tendinţe ale proceselor migraţionale se înscrie în cadrul manifestărilor importante organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la fondarea primelor instituţii de cercetare şi 55 de ani de la fondarea Academiei de Ştiinţe.  Evenimentul este important prin faptul că reuneşte cercetători din mai multe ţări, printre participanţi fiind şi mulţi migranţi moldoveni care activează în diferite instituţii de cercetare de peste hotare. Este o platformă de dialog între reprezentanţii mediului academic, ai actorilor implicaţi direct în proiecte dedicate migranţilor moldoveni şi autorităţile publice centrale. Preşedintele Duca a menţionat că migraţia este un fenomen global, care afectează anual milioane de persoane. Este vorba despre un fenomen de dimensiune mondială, cu implicaţii politice, socio-economice şi culturale. De aceea, susţine academicianul, o contribuţie valoroasă la abordarea unor probleme stringente ale societăţii o pot avea experţii naţionali şi internaţionali prezenţi la această conferinţă, prin analiza şi recomandările propuse. A felicitat organizatorii şi le-a mulţumit pentru faptul că au pe agenda de cercetare fenomenul migraţiei.

Antonio Polosa, şeful Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova, a vorbit în numele organizaţiei sale despre eforturile pe care le depune aceasta pentru a minimiza efectele negative ale migraţiei asupra dezvoltării economice şi umane. Domnia Sa a remarcat că OIM a fost creat în 1951 şi actualmente este cea mai importantă agenţie interguvernamentală în domeniul migraţiei. Are colaborări strânse cu partenerii internaţionali, guvernamentali şi nonguvernamentali, activitatea acesteia fiind dedicată promovării integrării migraţiei umane în beneficiul migranţilor. A mulţumit tuturor pentru această colaborare, iar pentru ca activităţile comune să se extindă, şeful OIM a menţionat că trebuie continuat dialogul, oferind o şansă de creare a parteneriatelor reciproc avantajoase.

În cadrul sesiunii în plen, Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM a abordat câteva probleme, prezentând date şi informaţii ce demonstrează dinamica ascendentă a fenomenului migraţiei atât pe plan internaţional, cât şi în contextul naţional al Republicii Moldova. Totodată, dl Guceac a expus şi unele aspecte ce vizează utilizarea exactă şi concisă a unor noţiuni şi categorii cu care operează jurisprudenţa şi care fac parte din fenomenul migraţiei şi asta pentru a nu lăsa loc de o interpretări abuzive, specificând că uneori, intenţia legislativului nu este aplicată în procesul valorilor de drept.

Ситуация с беженцами на греческом острове Лесбос - Sputnik Moldova
Unde va ajunge Merkel cu politica sa față de migranți

Nicolas de Zwager, director fondator al Organizaţiei Nexus şi unul din co-organizatorii acestei conferinţe, a mulţumit pentru invitaţia la acest eveniment şi a prezentat specificul activităţii Organizaţiei. Aceasta colaborează nu doar cu autorităţile naţionale, dar şi cu cele publice locale. În Moldova, agenţia are oficii în Chişinău, Cahul şi Edineţ şi implementează actualmente programul Nexus, unde este într-o colaborare foarte strânsă cu autorităţile publice locale.

Prezent la eveniment, Valeriu Turea, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), a salutat această inspirată şi foarte utilă idee de a organiza o conferinţă dedicată migraţiei, diasporei şi dezvoltării. Aceste trei elemente, a specificat şeful BRD,  reprezintă sau, cel puţin ar trebui să reprezinte, abordarea modernă şi realistă a oricăror guvernări inteligente. „Sunt trei cuvinte-cheie, pe care se bazează şi „Strategia naţională Diaspora 2025” care a fost adoptată şi în şedinţa de Guvern”, a precizat Valeriu Turea.

Surma mai notează că au prezentat comunicări ştiinţifice în plen acad. Alexandru Rişca; dr.hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice; dr.hab., prof. Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM; dr.hab. Olga Gagauz, director Centrul de cercetări demografice, INCE etc. În numele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, filiala Chişinău a vorbit m.c. Ion Dediu. Consulul Italiei în Republica Moldova etc.

La eveniment au participat cercetatori din Romania, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Grecia, Belarus, Ucraina, Turcia, Thailanda, India, Republica Moldova au dezbatut subiecte dedicate noilor tendinte ale proceselor migrationale, impactului acestora asupra relatiilor internationale, economiei si situatiei demografice din societatile tarilor de origine si de destinatie.

Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanti ai corpului diplomatic, Ministerelor Educatiei, Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Afacerilor Interne, Culturii, experti in domeniul stiintelor politice, economice, statisticieni, doctoranzi si masteranzi etc.

 

Fluxul de știri
0