Despre ce au discutat Putin şi Orban

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном. Vladimir Putin şi Victor Orban
Встреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном. Vladimir Putin şi Victor Orban - Sputnik Moldova
Abonare
Problemele terorismului, fluxul de refugiaţi, colaborarea în domeniul energetic şi sancţiunile împotriva Rusiei, sunt doar câteva subiecte abordate de liderii Federaţiei Ruse şi Ungariei în cadrul întâlnirii bilaterale de miercuri, 17 februarie.

CHIŞINĂU, 18 februarie – Sputnik. Realizarea acordurilor de la Minsk depinde acum în totalitate de Ucraina, „mingea este în terenul lor”, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, după încheierea discuţiilor cu premierul Ungariei, Viktor Orban. La rândul său, prim-ministrul ungar a menţionat că prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei este inutilă şi consideră că acest lucru nu se va mai întâmpla.

Виктор Орбан - Sputnik Moldova
Orban: Statele Unite ale Europei, un proiect „nebunesc și periculos"

În cadrul negocierilor bilaterale, liderii Rusiei şi Ungariei au mai abordat probleme precum terorismul, fluxul de refugiaţi şi cooperarea în domeniile energetic şi cel al construcţiilor.

Sancţiunile vor rămâne în istorie

Tot mai mulţi lideri europeni vorbesc deschis despre necesitatea anulării sancţiunilor şi despre inutilitatea acestora. Şi Orban, după întrevederea cu Putin, a dat asigurări că etapa în care acestea erau prelungite în mod automat ţine deja de domeniul trecutului.

„Până acum sancţiunile erau prelungite în mod automat. Eu cred că această etapă deja a rămas în urmă. Tot mai multe ţări din Europa înţeleg subiectul la care mă refer”, a spus el.

Totodată, Putin a declarat că este inutilă legarea anulării sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană de încheierea definitivă a procesului de reglementare în problema ucraineană, deoarece „mingea nu este în terenul Rusiei”.

Премьер-министр Венгерской Республики Виктор Орбан. Архивное фото - Sputnik Moldova
Premierul Ungariei speră că UE va putea restabili relațiile cu FR

„Noi avem o atitudine calmă cu privire la acest proces şi suntem convinşi că mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla, adică normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeapă”, a spus liderul rus.

Cooperarea în domeniul energetic

Negocierile ruso-ungare au demonstrat că cooperarea poate fi continuată inclusiv pe fundalul regimului de măsuri restrictive şi chiar în asemenea sectoare deloc simple precum cel energetic. În acest context premierul Ungariei a calificat drept „acordul numărul unu al secolului nostru” contractul de extindere a singurei Centrale atomoelectrice ungare „Paks”.

„Suntem deosebit de recunoscători faţă de Rusia pentru decizia de a prelungi acest acord, încheiat încă în anii ‘60”, a adăugat Orban.

Totodată, Vladimir Putin a afirmat că Rusia este gată să-şi respecte în totalitate obligaţiile asumate de a acorda un credit în valoare de 80 la sută din costul construcţiei obiectelor centralei electrice. Orban a dat asigurări că Moscova şi Budapesta sunt aproape de realizarea proiectului comun privind stocarea gazelor în Ungaria.

Problemele migraţiei şi terorismului

Un alt subiect important în cadrul conferinţei de presă susţinute de liderii Rusiei şi Ungariei după negocierile bilaterale a fost problema reglementării conflictelor din Siria şi Libia şi, respectiv, problema derivată ce ţine de afluxul de refugiaţi în Europa. Putin şi-a reconfirmat poziţia privind rezolvarea politică a acestor crize.

„În opinia noastră, pentru a rezolva problema refugiaţilor este necesar, în primul rând, să reglementăm pe cale politică conflictele din Siria, Libia şi alte ţări, cetăţenii cărora au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din cauza războiului şi distrugerilor. Trebuie să luptăm cu terorismul în comun, să contribuim la reîntoarcerea întregii regiuni a Orientului Mijlociu la o viaţă paşnică şi normală”, a spus el.

Ponta Понта - Sputnik Moldova
Scandal diplomatic între România şi Ungaria, pe fondul crizei refugiaţilor

În afară de aceasta, potrivit liderului rus, pentru rezolvarea problemei imigranţilor, care a cuprins întreaga Europă, este necesar să fie înlăturată cauza ei primară – terorismul.

„Cauza problemei de astăzi a imigranţilor este destabilizarea statelor unor regiuni întregi ale lumii: Africa de Nord, Afganistan şi altele. Pentru a rezolva problema imigranţilor trebuie să eliminăm cauza ei primară. Trebuie să restabilim statalitatea, economia, sfera socială în aceste ţări, pentru ca oamenii să poată trăi în ţările lor natale”, a spus preşedintele rus.

Potrivit lui Vladimir Putin, „pentru aceasta trebuie, mai întâi de toate, să distrugem terorismul”.

„Această sarcină este primordială”, a mai spus el.

La rândul său, Viktor Orban a declarat că Ungaria apreciază eforturile Rusiei îndreptate în vederea rezolvării problemei migranţilor şi pledează pentru participarea acesteia la reglementarea conflictelor internaţionale, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Fluxul de știri
0