Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Promisiunile şi pretenţiile UE privind RM. Vezi documentul integral

Abonare
Consiliu European a făcut public un document în care sunt trecute în revistă aşteptările concrete ale UE faţă de guvernarea de la Chişinău. În document sunt specificate condiţiile în care UE ar putea relua acordarea sprijinului bugetar pentru ţara noastră.

CHIŞINĂU, 16 feb – Sputnik. Consiliul Uniunii Europene a publicat luni un document în care descrie detaliat aşteptările UE faţă de autorităţile din ţara noastră. Instituţia s-a referit la domeniile în care trebuie să facă reforme conducerea Republicii Moldova, la cooperarea cu FMI, la presă, la justiţie, la corupţie şi la condiţiile în care ar putea fi reluată acordarea de sprijin bugetar guvernului de la Chişinău.

Sputnik Moldova publică o traducere neoficială a textului integral al documentului făcut public de Consiliul UE.

Andrei Galbur şi Federica Mogherini, la München - Sputnik Moldova
Politică
UE va evalua în martie reuşitele guvernului de la Chişinău

Consiliul îşi reafirmă angajamentul său privind consolidarea asocierii politice şi integrării economice dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. El confirmă de asemenea şi faptul că toate statele membre ale UE au ratificat respectivul Acord de asociere.

Consiliul urmăreşte cu atenţie situaţia din Republica Moldova. Uniunea Europeană este convinsă că dificultăţile actuale pot fi depăşite doar prin dialogul constructiv dintre toate forţele politice din ţară, un dialog care să ia în considerare aşteptările poporului Republicii Moldova. Rezultatele concrete în domeniul reformelor sunt necesare pentru restabilirea încrederii.

În acest scop, Consiliul solicită implementarea accelerată a Programului de asociere. Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a sprijini eforturile de reforme, care trebuie să ofere beneficii legate de Acordul de Asociere şi de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cetăţenilor Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova ar trebui să acorde prioritate reformelor ce vizează instituţiile de stat politizate, corupţia din sistem, reforma administraţiei publice care vizează, printre altele, sporirea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, precum şi în ceea ce priveşte procesul de elaborare a politicilor.

European Commission headquaters in Brussels, Belgium - Sputnik Moldova
Anul acesta nu va exista un raport al UE cu privire la Moldova

Consiliul face apel către autorităţile din Republica Moldova ca acestea să consolideze guvernanţa corporativă în sectorul financiar, precum şi independenţa şi capacităţile de supraveghere a activităţii Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Consiliul subliniază în special necesitatea numirii guvernatorul Băncii Naţionale în cadrul unui proces nepolitizat, transparent şi credibil.

Consiliul face apel către autorităţile din Republica Moldova ca acestea să asigure o investigare aprofundată, imparţială, inclusiv în cu scopul recuperării fondurilor deturnate şi aducerii celor responsabili în faţa justiţiei, a cazurilor de fraudă care au afectat sistemul bancar în 2014. Acesta îndeamnă autorităţile să supună auditului cele trei bănci aflate sub supraveghere specială, prin rapoarte de o calitate înaltă şi acţiuni de follow-up, în strânsă colaborare cu FMI, precum şi să ia în considerare screening-ul riscurilor de sistem din sectorul bancar. Este necesară luarea tuturor măsurilor legislative adecvate, inclusiv revizuirea cadrului legal prin alinierea la legislaţia UE, în vederea contracarării spălării banilor şi diminuării riscului unor noi fraude bancare.

Consiliul este îngrijorat de lipsa independenţei în activitatea instituţiilor judiciare şi de drept. Acesta subliniază importanţa aplicării unor reforme care să asigure independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea justiţiei şi a instituţiilor anticorupţie. Reforma procuraturii, precum şi lupta împotriva corupţiei în cadrul sistemului judiciar, ar trebui să fie tratate ca priorităţi, inclusiv avându-se în vedere mecanisme bazate pe merit la recrutarea transparentă şi promovarea judecătorilor.

Stefan Fule în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Fule i-a provocat pe proeuropenii moldoveni să se "reinventeze"

Consiliul îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să adopte măsuri în vederea creării unui câmp de joc echitabil pentru întreprinderi şi pentru instaurarea un climat investiţional atractiv şi stabil, dar şi să îmbunătăţească transparenţa condiţiilor de efectuare a investiţiilor în sectorul energetic. Asta scoate şi mai mult în evidenţă importanţa respectării obligaţiunilor prevăzute de Acordul de asociere şi de Tratatul Comunităţii Energiei, în vederea adoptării proiectelor de legi relevante, care în prezent se află în curs de examinare, şi să se asigure punerea în aplicare a acestora.

Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistenţă tehnică şi suport pentru proiecte de genul misiunilor de peer-review și consilierii la nivel înalt.

Odată cu îndeplinirea condiţiilor politice, financiare şi macro-economice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere şi de transparenţă bugetară, ar putea fi avută în vedere şi reluarea plăţilor de sprijin bugetar. Consiliul îi solicită Guvernului să stabilească şi o foaie de parcurs detaliată pentru programul FMI, ceea ce ar constitui un element important de garantare a faptului că preocupările macroeconomice au fost luate în considerare. Consiliul salută invitaţia Guvernului Republicii Moldova adresată FMI privind trimiterea unei misiuni, cât mai curând posibil, astfel încât să se angajeze rapid în stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare şi de reforme structurale.

Dialogul eficient, strategic, inclusiv cooperarea cu societatea civilă şi cu mass-media independente, referitor la reformele realizate şi la cele care urmează să fie făcute în cadrul Acordului de asociere şi Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, este de o importanţă esenţială în sensul sensibilizării cetăţenilor Republicii Moldova cu privire la beneficiile aşteptate de la asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Candu la Bruxelles: dacă nu schimbăm sistemul, nu vom avea rezultate

Uniunea Europeană salută discuţiile recente privind reforma constituţională din Republica Moldova, în scopul prevenirii pe viitor a blocajelor politice. de asemenea, Uniunea Europeană invită autorităţile din Republica Moldova să ia în considerare toate recomandările venite din partea OSCE/ODIHR, în special în ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor şi responsabilitatea candidaţilor aleşi.

Consiliul reaminteşte, de asemenea, că libertatea presei este un element fundamental al vieţii democratice. Acesta îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să îmbunătăţească legislaţia naţională în scopul limitării concentrării proprietăţii în domeniul mass-media şi asigurării pluralismului.

Consiliul salută angajamentul Republicii Moldova de a gestiona procesul de reglementare transnistreană ca pe o prioritate-cheie, precum şi interesul reluării negocierilor cât mai curând posibil, inclusiv în formatul 5 + 2. De asemenea, Consiliul salută crearea grupului de lucru permanent de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei.

Fluxul de știri
0