Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu la Bruxelles: dacă nu schimbăm sistemul, nu vom avea rezultate

© fb.com/andrian.canduAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Situația politică din Republica Moldova a fost discutată în Parlamentul European. UE nu-și dorește o criză regională în plus și nu vrea ca Republica Moldova să se îndrepte încolo.

CHIŞINĂU, 17 nov – Sputnik. Situația politică din Republica Moldova, progresele și restanțele în apropierea de UE au fost discutate în Parlamentul European. Președintele Parlamentului Andrian Candu a participat la ședința Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, în cadrul căreia a răspuns la întrebările europarlamentarilor referitoare la evoluțiile politice din țara noastră.

Candu a menționat că, la un an de la implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb, Republica Moldova a înregistrat unele rezultate, în special la nivel economic și comercial, dar are și o serie de restanțe.

Штефан Фюле, Stefan Fule - Sputnik Moldova
Politică
Fule: drapelele UE sunt doar un alibi pentru guvernarea de la Chişinău

Potrivit Președintelui Parlamentului, pentru ca Moldova să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic, este nevoie de o serie de reforme structurale profunde, implementate cât mai curând. Agenda de priorități include reforma justiției, asanarea sectorului financiar-bancar, racordarea sistemului energetic național la cel european, crearea unui mediu propice de afaceri și lupta eficientă cu corupția. 

Candu a declarat că va fi creată o agenție naţională specializată în coordonarea tuturor structurilor implicate în implementarea Acordului de asociere cu UE.

„Dacă nu schimbăm sistemul în întregime, nu vom avea rezultate. Legea ar trebui să funcționeze în instituțiile de stat astfel încât factorul uman să fie limitat și să nu schimbăm o persoană cu alta. Este necesar să lansăm reforme pentru a crea instituții în afara influențelor, de orice fel”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu la întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius - Sputnik Moldova
Politică
Candu a fost atenţionat că UE stă cu ochii pe Republica Moldova

Referindu-se la situația politică din țară, Candu a declarat că, în scurt timp, va fi creată majoritatea parlamentară proeuropeană, care va învesti Guvernul și va relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. Speakerul a exclus ideea alegerilor anticipate și a formării unei majorități parlamentare cu partidele care nu îmbrățișează perspectiva europeană a țării noastre.

Europarlamentarul Andi Cristea a declarat că UE a sprijinit și sprijină în continuare Republica Moldova, dar a ajuns să fie criticată pentru faptul că sprijină o țară nereformată. „Chișinăul a avut o fereastră de oportunități, care, la moment, pare a fi închisă”, a spus Președintele Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

„Ne dorim o Republică Moldova angajată spre o perspectivă europeană. UE nu-și dorește o criză regională în plus și nu vrem ca Republica Moldova să se îndrepte încolo”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius.

Fluxul de știri
0