Fule a sesizat că brandul „guvernare proeuropeană” este aproape răsuflat în Moldova; că nu-i mai fascinează pe cetăţeni.
Declaraţiile lui Fule au fost extrem de dure. Acesta a biciuit atât clasa politică moldovenească, care exploatează ideile eurointegrării, cât şi politica promovată de însăşi Uniunea Europeană.
Fule a mai spus că nici „politicile ţărilor UE nu oferă la ora actuală un model atractiv pentru partenerii UE”.
Este o declaraţie foarte dură şi un motiv de mare decepţie, dar şi o provocare la o reflecţie adâncă la Chişinău.
Acum, cei care au pătruns în esenţa mesajului, care în fond spune ceea ce „oamenii simpli” de la noi ştiu şi fără lecţiile lui Fule, vor trebui să se „reinventeze”, să se raporteze cu o deferenţă corespunzătoare la mesajul „exponentului ţării făgăduinţei”, spre care vor să ne conducă politicienii proeuropeni.
Dar e mult mai greu să închegi o guvernare axată pe ridicarea la modul real a performanţelor propriei ţări, care zace într-o sărăcie lucie. Or, până acum celor din AIE le-a fost uşor, deoarece au încălecat un discurs bazat pe reuşitele unor state străine, împărţind promisiuni în stânga şi dreapta că dacă ei vor fi votaţi, atunci vom reproduce ca la indigo bunăstarea din UE în ţara noastră.
„Ce înseamnă pentru voi o guvernare proeuropeană?”, a întrebat Fule, iar ai noştri nu au ştiut ce să-i răspundă. Iar dacă cei din Moldova nu au fost în stare să-l pună pe Fule la curent cu proiectul nostru de ţară, care din păcate ne lipseşte şi trebuie să o recunoaştem, atunci comisarul european s-a văzut nevoit să le ţină celor „dintr-a 12-a” o lecţie de clasa întâi. Discuţii detaliate şi sofisticate între oameni de stat egali ca valoare, ce ar fi vizat domenii concrete, nu au putut să aibă loc. A fost doar cazul să auzim, după două decenii, ceea ce trebuia să ştim de la bun început: „Aveţi nevoie de o guvernare promoldovenească, care să facă reforme reale”! A spus-o comisarul european! E un mesaj de la Bruxelles!
Acum întrebarea fundamentală este aceasta: se vor "reinventa", se vor transforma, oare, peste noapte, politicienii moldoveni proeuropeni în oameni de stat „euroconformi” (conformaţi sugestiei de ultimă oră a lui Fule); îşi vor asuma oare aceştia sarcina de a închega o guvernare promoldovenească în măsură să genereze dezvoltare şi să aplice soluţiile cele mai indicate la problemele ţării, lăsate astăzi baltă? Sau poate că e cazul ca „proeuropenii” să elibereze locul pentru cei care au şi competenţa, dar şi motivaţia necesară să o facă.
P.S. Dacă nu poţi intra în istorie ca un om care a adus bunăstare, pace şi echitate în propria ta ţară, ai cel puţin şansa să fii aclamat de urmaşi pentru faptul că le-ai permis şi chiar i-ai sprijinit pe cei capabil să facă acest lucru.