Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce naşul lui Filat nu stă în puşcărie. Cum explică procurorii

© Photo : Igor VzorovТюрьма
Тюрьма - Sputnik Moldova
Abonare
Naşul ex-premierului Filat, Ion Rusu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare la începutul lui noiembrie anul trecut, încă nu a fost repartizat în puşcărie.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a declarat, luni, că nu procurorii trebuie să explice de ce naşul ex-premierului Vladimir Filat, Ion Rusu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare la începutul lui noiembrie anul trecut, nu stă într-o celulă din puşcărie.

„Este o decizie care aparţine locului de detenţie şi nu procurorului. Prea multe sarcini se pun în cârcă procurorului”, a declarat Beţişor. 

CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Naşul lui Filat nu stă în nici o puşcărie

Luni, 15 februarie, la Curtea de Apel Chişinău a avut loc o şedinţă de judecată în care apărarea lui Ion Rusu a solicitat aplicarea unei pedepse mai blânde şi casarea sentinţei de condamnare emisă de Judecătoria Buiucani.

„Argumentele invocate vizează aspecte care beneficiază de confidenţialitate”, a declarat Beţişor, explicând astfel de ce şedinţele de judecată sunt cu uşile închise.

La 6 noiembrie, administratorul companiilor Caravita şi Business Estate Investments, Ion Rusu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Totodată, instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 mii de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

Prin aceiași sentință, instanța a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de aproape 2,8 milioane de euro în beneficiul BC „Banca de Economii” SA. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), Natalia Bucur, a declarat pentru Sputnik că în momentul în care se pronunţă sentinţa, instanţa repartizează inculpatul în instituţia penitenciară.

„DIP este organul de executare a deciziei de judecată. În momentul când se pronunţă sentinţa, instanţa repartizează inculpatul în instituţia penitenciară, iar noi executăm această decizie. Deocamdată, nu am primit nici o decizie în acest sens”, a declarat Bucur.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dacă naşul va sta 5 ani la puşcărie, cât va sta finul

Purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, a precizat pentru Sputnik că Rusu se află încă în izolatorul CNA până va fi transmisă hotărârea instanţei spre executare.

În cadrul şedinţelor de judecată, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore.

La una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Ion Rusu este căsătorit cu sora lui Vladimir Filat şi este naşul de cununie a ex-premierului din a doua căsătorie.

Fluxul de știri
0