Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Naşul lui Filat nu stă în nici o puşcărie

© Sputnik / Rodion ProcaCNA НАЦ
CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Rusu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare, se află încă în custodia CNA. Instituţia aşteaptă hotărârea integrală a instanţei pentru a o expedia la executare.

CHIŞINĂU, 12 nov – Sputnik.  Purtătorul de cuvânt al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), Natalia Bucur, a declarat pentru Sputnik că administratorul companiilor Caravita şi Business Estate Investments, Ion Rusu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare săptămâna trecută, nu se află în nici o instituţie penitenciară din ţară. 

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dacă naşul va sta 5 ani la puşcărie, cât va sta finul

La 6 noiembrie, Ion Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Totodată, instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora. Prin aceeași sentință, instanța a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de aproape 2,8 milioane de euro în beneficiul BC „Banca de Economii” SA.

„Ion Rusu nu este la noi. DIP este organul de executare a deciziei de judecată. În momentul când se pronunţă sentinţa, instanţa repartizează inculpatul în instituţia penitenciară, iar noi executăm această decizie. Deocamdată, nu am primit nici o decizie în acest sens”, a declarat Bucur. 

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Naşul lui Filat a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, a precizat pentru Sputnik că Rusu se află încă în izolatorul CNA până va fi transmisă hotărârea instanţei spre executare. 

În cadrul şedinţelor de judecată, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. 

În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Ion Rusu este căsătorit cu sora lui Vladimir Filat şi naşul de cununie a ex-premierului în a doua căsătorie.  

Acest dosar reprezintă o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii. În prezent, în gestiunea procurorilor se află încă două cauze penale ce vizează delapidările din sectorul financiar bancar, iar 18 dosare privind acordarea creditelor neperformante de către cele 3 bănci au fost remise anterior în judecată şi se află la diferite faze de examinare judiciară.

Fluxul de știri
0