Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dacă naşul va sta 5 ani la puşcărie, cât va sta finul

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Naşul ex-premierului Vladimir Filat a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare. Filat riscă în cadrul aceluiaşi dosar ani grei de puşcărie.

CHIŞINĂU, 7 nov – Sputnik. Naşul ex-premierului Vladimir Filat a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare cu executare. Ion Rusu a primit sentinţa în cadrul dosarului fraudelor bancare de la BEM, în care are statut de învinuit şi finul său Vladimir Filat.  

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Naşul lui Filat a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Administratorul de facto al companiilor „Caravita” şi „Business Estate Investments”, Ion Rusu, a fost impus prin judecată să achite şi o amendă 300 mii de lei, să întoarcă statului aproape 2,8 milioane de euro şi să lichideze cele două firme. Decizia Judecătoriei Buiucani poate fi contestată în instanţa ierarhic superioară.

Rusu risca 10 ani de puşcărie pentru „spălare de bani prin care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii”. În cadrul procesului de judecată, Rusu a colaborat cu ancheta. Acesta a declarat în faţa instanţei că beneficiarul de facto al „Caravita” ar fi ex-premierul Filat. 

„Ion Rusu a făcut aceste declaraţii în faţa instanţei, la data de 21 octombrie, în faţa martorilor, inclusiv a avocaţilor, fapt consemnat în procesul-verbal al şedinţei”, anunţă Procuratura Anticorupţie într-un comunicat remis Agenţiei Sputnik. 

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Apărarea lui Filat acuză condiţii rele de detenţie pentru clientul său

Potrivit experţilor, naşul lui Filat a colaborat cu ancheta în speranţa să obţină o sentinţă mai blândă. Pentru că decizia primei instanţe poate fi atacată, nu este exclus ca Rusu să fie condamnat cu suspendare. 

În acelaşi timp, Vladimir Filat riscă 15 ani de puşcărie. Acesta este învinuit de procurori în baza articolelor 324 alineat 3, litera „b” şi 326 alineat 3, litera „a” din Codul Penal, pentru corupţie pasivă şi trafic de influenţă. Filat riscă 15 ani de puşcărie, amendă de până la 200 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 

Ex-premierul se află în arest preventiv pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Perioada de detenţie preventivă expiră la data de 17 noiembrie 2015. Procurorul interimar anticorupţie, Adrian Popenco, a declarat pentru Sputnik că mandatul de arest preventiv ar putea fi prelungit.  

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat: mă simt bine şi pregătit moral şi fizic să merg până la sfârşit

„Procurorii vor cere în instanţă prelungirea mandatului de arest pe numele lui Filat în cadrul dosarului fraudelor de la BEM, dacă va exista temei pentru aceasta”, a declarat Popenco.

Totodată, pe o parte din averea şi bunurile lui Filat de peste hotare a fost pus sechestru. 

Pe numele lui Filat ar mai putea fi deschis un dosar penal. Procuratura Anticorupţie a expediat în adresa Procuraturii Generale un demers prin care a solicitat investigarea circumstanţelor în care documente ce conţin informaţii despre monitorizarea acţiunilor de protest din centrul capitalei se aflau la domiciliul deputatului Vladimir Filat. 

Mai multe documente, inclusiv cu „acces restricţionat”, au fost depistate şi ridicate în timpul percheziţiilor efectuate de procurori la domiciliul lui Vladimir Filat. Pentru instigarea la divulgarea secretului de stat Codul Penal prevede amendă de până la 12 mii de lei, sau închisoare de până la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Paralel, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a dispus la 22 octombrie, iniţierea procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul trecut admis de către ex-premierul Vladimir Filat.  

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Caravita nu i-a plătit companiei lui Streleţ pentru livrările efectuate

Dacă CNI va stabili că Filat a tăinuit adevărata avere, atunci va înainta actul de constatare Procuraturii Generale.  Dacă se va stabili că Vladimir Filat a admis fals în declaraţii, atunci el riscă pedeapsă penală cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Estimativ, Vladimir Filat ar putea fi condamnat la 23 de ani de închisoare. 

Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitelor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Ion Rusu l-a cununat pe Vladimir Filat în a doua sa căsătorie. Rusu este soţul surorii lui Filat din prima căsătorie a mamei sale. 

Fluxul de știri
0