Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Victimele agresiunii sexuale, între agresor şi justiţie

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediaСудебный молоток
Судебный молоток - Sputnik Moldova
Abonare
Victimele violurilor se pomenesc adesea singure nu doar în faţa agresorilor, ci şi a sistemului care ar trebui să le asigure protecţia. De această părere sunt specialiștii Centru Internațional „La Strada”.

CHIŞINĂU, 15 feb – Sputnik. Experții au încercat să afle în ce măsură aceste persoane sunt protejate și apărate de justiția din țara noastră și cu ce dificultăți se confruntă acestea.

Наручники на клавиатуре - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova au sporit cu 28% cazurile de agresare sexuală a minorilor

Potrivit autorilor studiului, victimele violurilor se confruntă cu un șir de dificultăți, odată ce decid să-i denunțe pe agresori și să apeleze la ajutorul oamenilor legii. De cele mai multe ori, acestea ajung din nou în situații jenante și penibile pentru că, de la un birou la altul, sunt nevoite să-și relateze repetat experiența tragică. Descurajate, multe renunţă să-şi caute dreptatea, de teama să nu fie dispreţuite de societate, dar şi din cauza anchetelor dubioase efectuate în baza unor noţiuni discriminatorii, incluse în normele legale pe care le aplică poliţiştii şi procurorii. Deși justiția ar trebui să fie de partea celor care au avut de suferit, infractorii nu sunt întotdeauna pedepsiți atât de aspru precum ar merita-o, iar uneori nici măcar nu ajung în fața  instanței. Iată ce a declarat Diana Cheianu, președintele Centrului de Investigații Sociologice „Socio-polis”:

„Victimele care își fac acest curaj de a accesa sistemul de justiție, de a anunța infracțiunea, devin ulterior victime inclusiv a sistemului de justiției. Procesul de trecere prin sistemul legal, o să vedem că este unul foarte anevoios, este unul discriminatoriu care nu aduce întotdeauna împăcarea victimei  și că agresorul va fi pedepsit. De cele mai dese ori, agresorii sunt pedepsiți destul de blând. Lucrul acesta nemulțumește și atrage atenția la faptul că, deși s-ar părea că justiția noastră ar trebui să protejeze această categorie de victime, în realitate avem încă multe lucruri de realizat până ca aceste lucruri să se întâmple”.

Sex Workers in Thailand - Sputnik Moldova
Amnesty International cere legiferarea „muncii sexuale”

Victime ale violenței sexuale devin și persoanele în etate, precum și copiii. Cei din urmă sunt învinuiți deseori că ar fi provocat infracțiunea. Președintele Centrului de Investigații Sociologice „Socio-polis” susține că numărul minorilor abuzați sexual crește alarmant.

„Avem victime ale violențe sexuale — copii sau chiar persoane în etate, imobilizate la pat. Deci, asta ne arată că situația este una destul de complicată și avem de lucrat multiplu la instruirea specialiștilor care ar trebui să acorde asistența necesară. O problemă foarte importantă este că acest fenomen afectează, în ultimii ani, tot mai mult copii. Și avem foarte mulți copii care trec prin această experiență negativă și foarte traumatizantă. Cu toate acestea, am avut mai mulți psihologi care au menționat că au oferit consiliere copiilor —  victime care au anunțat despre abuzul sexual după o perioadă de cinci sau zece ani. Aceasta este iarăși o problemă care trebuie să ne pună în gardă. De ce nici copii nu au încredere în cei care-i îi înconjoară. Cu părere de rău, există și situații în care copilul a anunțat mama, iar aceasta a luat partea agresorului sau concubinului. Despre astfel de situații ne-au menționat și judecătorii. Copii de șapte ani sunt învinuiți că ei au fost inițiatorii acțiunii sau infracțiunii”, afirmă Diana Cheianu.

Este de menţionat, spun specialiştii, că pe parcursul anului 2015 pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 108 907 cazuri de violenţă în familie. Cele mai multe victime ale violenţei în familie sunt femeile şi minorii de sex feminin. Pe parcursul anului trecut, 1.760 de femei şi 72 de fete au fost victime ale violenţei domestice. Din numărul total de victime ale violenţei în familie, 280 au fost bărbaţi şi 30 — copii de sex masculin. La evidenţa instituțiilor de drept se află 3.932 de agresori familiali de sex masculin și 202 – de sex feminin.

Fluxul de știri
0