Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Funcționarii de la primărie vor fi pedepsiți pentru explozia de "La Soacra"

© Photo : Игорь ВзоровПоследствие взрыва в центре Кишинева, здание столовой
Последствие взрыва в центре Кишинева, здание столовой - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă va fi dovedită inacțiunea unor structuri din primărie în cazul activităţii cantinei "La Soacra", unde la 9 ianuarie a avut loc o explozie, în privinţa celor vinovaţi vor fi aplicate sancțiuni disciplinare. Nu este exclusă pedeapsa administrativă sau chiar penală.

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Ancheta verifică acțiunile funcționarilor de la primăria Chișinău, semnăturile cărora figurează pe autorizația de funcţionare a cantinei  "La Soacra" din capitală, unde s-a produs o explozie în urma căreia peste zece persoane au fost transportate cu arsuri la spital.

Последствия взрыва в центре Кишинева. Баллоны - Sputnik Moldova
Accidente
A fost stabilită cauza exploziei de la Chişinău

Explozia buteliei de gaz din cantina situată lângă Piața Centrală din Chișinău a avut loc în ziua de 9 ianuarie. La locul accidentului au sosit patru echipaje ale pompierilor și nouă echipaje ale salvării. Ca rezultat, la spital au fost transportați aproximativ douăzeci de persoane, majoritatea lor având nevoie de internare. Cei mai mulți pacienți s-au ales cu arsuri pe 15-20% la sută din suprafaţa corpului, iar trei dintre ei au fost mai întâi internați la reanimare, iar apoi transportați pentru tratament în România. Mai târziu, la Chișinău a decedat un bărbat, iar la București au murit toate cele trei femei transferate acolo. După explozia din localul  "La Soacra" a fost pornit un dosar penal în conformitate cu trei articole ale Codului Penal, iar administratorii localului unde a avut loc incidentul au fost plasați în arest preventiv pentru 25 și 30 de zile, termen care a fost apoi prelungit pentru încă 30 de zile. Conform legislației în vigoare, administrația cantinei riscă de la doi la zece ani de pușcărie. Procuratura și primăria examinează în paralel acțiunile funcționarilor administrației locale.

"Se fac cercetări interne. Această temă se planifică a fi discutată și la ședința Consiliului Municipal. Dacă va fi demonstrată lipsa de acțiune a unor structuri, atunci noi vom apela la sancțiuni disciplinare. Nu este exclusă pedeapsa administrativă sau chiar penală. În acest scop, este verificată munca colaboratorilor direcției comerț și din alte subdiviziuni", a spus luni la ședința serviciilor municipale primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Дорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca - Sputnik Moldova
De ce Chirtoacă este principalul vinovat de explozia din Piața Centrală

Totodată, primarul a subliniat că direcția comerț poate efectua doar un control general care ține de respectarea genului de activitate de către agentul economic.

"Subdiviziunile municipale vor fi pedepsite dacă se va dovedi că eliberarea autorizației s-a făcut de câteva ori, fără ca persoanele responsabile să fie prezente la cantină și fără a efectua acolo controlul utilajului pentru prepararea mâncării. Plângeri că ar fi existat miros de gaz au fost şi acum jumătate de an, și un an în urmă", a spus primarul.

Anterior, procurorul Vladislav Guzic a declarat că din cauza că numărul deceselor a crescut, administrația localului ar putea fi pedepsită mai aspru. Deocamdată, învinuirile aduse nu au fost modificate. Ancheta verifică toate versiunile posibile. S-a constatat că localul în care a avut loc incidentul, a activat mai mult timp și sub conducerea altor agenți economici.

În prezent, la Centrul de Leziuni Termice din Chișinău continuă să rămână internate încă șase răniți, trei fiind externați.

Fluxul de știri
0