După tragedia de sâmbătă, produsă în cantina din Piața Centrală a Capitalei, primarul general, Dorin Chirtoacă, a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, care a dispus un șir de măsuri în scopul preîntâmpinării unor situații similare: verificarea încăperilor, controlul autorizațiilor de funcționare, a avizelor eliberate de pompieri, a altor documente.
În Moldova, autoritățile efectuează controale după ce are loc vreo tragedie
Nici un motiv de mirare. În Republica Moldova toate controalele sunt efectuate după ce se produce o tragedie, după ce sare ceva în aer, după ce arde, se prăbușește ceva, după ce cineva moare sau este grav rănit. În mod normal, aceste controale și verificări de documente trebuie să aibă loc în permanență. Pompierii, polițiștii, cei de la sanepid trebuie să monitorizeze în permanență situația ca nu cumva o butelie cu gaz să se transforme într-o bombă care explodează. Așa ar trebuie să fie. În realitate este absolut invers. Și anume, s-o spunem pe șleau: controalele sunt efectuate doar atunci când inspectorii, indiferent de unde vin ei, de la poliție, pompieri, sanepid sau de la fisc, vor să închidă activitatea unei cantine, a unui magazin, butic sau a altei întreprinderi al cărei administrator refuză să le dea mită. Sau pentru că acești controlori doresc să pericliteze activitatea unui agent economic ca să-l favorizeze pe altul sau o afacere proprie, ori ca să-l determine pe proprietarul întreprinderi la care se efectuează controalele să le dea bani, să le dea mită. În rest, nimeni nu efectuează niciun fel de control. Pe nimeni nu interesează că undeva poate să explodeze o butelie de gaz.
Dacă dai mită, nu te temi de controale
Dacă proprietarul nu are restanțe la plata mitei, adică o plătește cu regularitate și în sumă deplină, atunci nimeni nu-l deranjează: nici pompierii, nici polițiștii, nici inspectorii fiscali, nici cei de la sanepid și nici alții de pe unde o mai fie ei. Nimeni.
Sunt gata să bag mâna-n foc că asta e și situația de la cantina “La Soacra” unde a sărit în aer butelia cu gaz, dar și la alte unități economice ce activează în perimetrul Pieței Centrale și chiar în tot orașul, în toată țara. Toți dau mită, în schimb nimeni nu achită impozitele sau, cel puțin, nu le achită pe toate și nu respectă niciun fel de reguli de securitate alimentară, antiincendiară sau de alt gen. Iar banii sunt colectați în baza unei scheme bine puse la punct și ajung până în vârful piramidei administrative. Că acest vârf e la primărie sau e undeva și mai sus, nu putem să știm. Cert este că nimeni nu respectă normele în vigoare, pentru ei este suficient că dau mită.
Dorin Chirtoacă, beneficiarul unui sistem corupt
Acest lucru îl cunoaște foarte bine primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă. Mai ales că el este beneficiarul acestui sistem corupt. Experții spun că Piața Centrală din Chișinău aduce zilnic câteva milioane de lei în buzunarele funcționarilor de la Primărie. Cine știe cât îi revine lui Chirtoacă?
Sunt sigur că măsurile anunțate de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău nu vor aduce nicio schimbare. Poate doar una de moment. Cineva va scoate butelia de gaz din cantina sau barul pe care îl administrează pentru câteva zile, cât sunt efectuate controalele, după care va reveni la folosirea ei pentru că gazul îmbuteliat e mai ieftin decât curentul electric la prepararea bucatelor. Și de ce ar trebui sărmanii de afaceriști să cheltuiască mai mult dacă și așa dau amar de bani pe mită?
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik.