CHIŞINĂU, 23 ian – Sputnik. De mai bine de trei luni, opinia publică aşteaptă de la ex-premierul Vladimir Filat învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare destăinuirile promise de la tribuna Parlamentului în ziua de 15 octombrie 2015 când deputaţii i-au retras imunitatea parlamentară.
„Dacă nu am să pot să vorbesc, am să scriu. În momentul în care am să vorbesc va sări naibii în aer tot sistemul politic din Moldova”, a declarat Filat în Parlament înainte de a fi încătuşat şi escortat de ofiţerii anticorupţie în izolatorul CNA.
De atunci au trecut mai mult de trei luni, însă opinia publică nu a auzit nicio dezvăluire din partea lui Vladimir Filat.
„Aş putea să spun multe, dar am să las liniştit să pun pe hârtie, ca să fie structurat şi accesibil pentru cetăţeni”, a declarat în ultimul său discurs în Legislativ din 15 octombrie deputatul PLDM, Vladimir Filat.
„Dacă voi consideraţi că aduceţi o jertfă pe altarul Republicii Moldova, atunci o să accept să fiu eu jertfă, dar am să vă spun pentru ce, mai târziu”, a continuat Filat.
Din motive neclare, însă, până în prezent Vladimir Filat nu şi-a onorat promisiunea dată cetăţenilor în Parlament la 15 octombrie.
Acesta a trimis din celula Penitenciarului nr.13 unde se află în arest preventiv doar două ţidule, intitulate scrisoare către cetăţeni şi clasa politică. Ambele scrisori au fost citite în public de avocatul său. Prima scrisă la 7 decembrie suna astfel: „Stimată clasă politică, dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, credeţi-mă dacă nu scoatem această ţară din captivitate, Moldova nu va merge înainte”.
La trei zile urmează cea de-a doua scrisoare, în care Filat se declară nevinovat şi anunţă că dosarul deschis pe numele său ar fi unul politic care face parte dintr-un „scenariu diabolic şi bine gândit, în care sunt implicate instituţiile statului".
„Până acum nu am văzut nici o probă concludentă care să justifice acuzarea. Cifra imensă de 250 milioane de dolari folosită special pentru a impresiona şi a influenţa opinia publică, nici o dovadă că ar fi adevărat nu a fost adusă şi vreau să vă asigur că nici nu poate fi”, scrie Filat din celulă.
Procurorii anticorupţie care instrumentează dosarul lui Filat au anunţat că învinuitul refuză să colaboreze cu ancheta şi să răspundă la întrebările procurorilor.
„Nu putem vorbi de colaborare, deoarece domnul Filat a refuzat să răspundă la întrebările puse de mine, din motive neclare”, a declarat procurorul Adriana Bețișor.
Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a precizat că „a colabora cu organul de anchetă înseamnă a da informaţii minuţioase”.
„Colaborare înseamnă descrierea detaliată a întregului proces de săvârşire a infracţiunii”, a declarat Zumbreanu.
Pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă Vladimir Filat riscă ani grei de puşcărie.