Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scrisorile din temniţă ale lui Filat…

© Sputnik / Мирослав Ротарьpenitenciar тюрма
penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Igor Popa a susţinut luni un briefing de presă în faţa Penitenciarului nr.13 din Chişinău unde se află în detenţie preventivă clientul său, ex-premierul Vladimir Filat.

CHIŞINĂU, 7 dec – Sputnik. Avocatul ex-premierului Vladimir Filat, Igor Popa, a declarat luni în faţa clădirii Penitenciarului nr.13, după o întrevedere cu clientul său, că acesta nu va ieşi din greva foamei şi a transmis un mesaj din partea lui Filat către clasa politică şi cetăţeni.  

Ghimpu Гимпу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sfatul lui Ghimpu către Filat: să colaboreze cu ancheta pentru o pedeapsă uşoară

„Am avut o discuţie cu domnul Filat şi am insistat să înceteze greva foamei. La fel, l-au rugat insistent şi  soţia, rudele şi medicii. El a decis să nu înceteze greva foamei. El este pregătit de o luptă de lungă durată şi a rugat să nu se facă publice datele  despre starea lui de sănătate”, a declarat Popa.

Avocatul a făcut public şi un apel al ex-premierului din Penitenciarul nr.13: „Stimată clasă politică, dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, credeţi-mă dacă nu scoatem această ţară din captivitate, Moldova nu va merge înainte”.

Igor Popa a anunţat că luni a expediat la CEDO plângerea ex-premierului prin care condamnă Republica Moldova „asupra drepturilor care i-au fost violate în mod constant şi anume articolele ce se referă la interzicerea torturii, încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la viaţă privată şi familie”.

„Domnul Filat a fost încontinuu supus presiunilor din partea deţinuţilor şi a administraţiei penitenciarului. Mă refer la transferurile dintr-o celulă în alta fără motive temeinice”, a declarat Popa. 

Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ: a furat al nostru, dar a permis al vostru

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei.

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală solicită anchetarea lui Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

 

Fluxul de știri
0