În PLDM vor rămâne doar portarul și dereticătoarea

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Valeriu Streleț a declarat că PLDM va fi supus unui proces de lustrație internă, în care toți cei care au probleme cu Justiția vor fi dați afară din rândurile liberal-democraților. Dacă e așa, atunci în PLDM vor rămâne doar dereticătoarea și portarul.

După ședința Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat (sâmbătă, 16 ianuarie 2016), prim-vicepreședintele acestei formațiuni, Valeriu Streleț, a ieșit în fața presei declarând că forul a luat mai multe decizii, printre care şi reorganizarea partidului prin eliminarea tuturor celor care au probleme cu Justiția. Streleț chiar a vorbit de un proces de lustrație internă în PLDM, care va fi desfășurat până în data de 20 martie 2016, atunci când va avea loc un congres neordinar al formațiunii.

"Procedura statutară prevede un termen care trebuie să fie respectat. În această perioadă, partidul va trece printr-un proces profund de evaluare a situației interne, de promovare a unor principii de lustrație internă în cadrul formațiunii și de neacceptare în componența partidului a persoanelor care au probleme cu Justiția. Și credem că odată cu congresul al VII-lea, PLDM va începe o noua etapă în istoria sa", le-a declarat Streleț jurnaliștilor.

Din gura lui Streleț, viitorul liberal-democraților sună frumos

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM: ceea ce a furat Filat de la BEM este doar o picătură

Din gura lui Streleț, viitorul Partidului Liberal Democrat sună frumos. Doar că deocamdată nu este foarte clar ce presupune acest proces de lustrație internă în cadrul PLDM. Ce se are în vedere: demiterea din partid a tuturor persoanelor corupte, care au probleme cu Justiția? Sau Streleț a vrut să spună că la viitorul congres al partidului, Vladimir Filat va fi demis din funcția de președinte, iar în locul lui va fi ales el, Streleț, după care PLDM își va relua marșul triumfal spre culmile politicii moldovenești, de unde s-a prăbușit odată cu arestarea lui Filat și trimiterea lui în judecată pentru delapidările din sectorul bancar?

În PLDM a tunat și i-a adunat

Cred că la aceste două întrebări există un singur răspuns: cu sau fără Filat, PLDM va dispărea din viața politică. Dacă Streleț are în vedere doar demiterea lui Filat, atunci acest gest nu-i va impresiona pe alegători, deoarece toată lumea știe că toți cei din PLDM parcă au fost făcuți după chipul și asemănarea lui Filat. A tunat și i-au adunat. Dacă însă Streleț are în vedere demiterea tuturor corupților din PLDM, atunci mă tem că în acest partid nu va rămâne decât portarul și dereticătoarea.

Câștigul fără muncă, acesta este crezul liberal-democrat

Și să știți că nu exagerez atunci când afirm că aproape toți cei care au aderat la PLDM sunt niște profitori care au dorit să se pricopsească pe nemuncite, pe nemeritate cu ceva, fie bani, fie cu o slujbă, un salariu gras sau alte avantaje, sau care au venit în acest partid cu scopul nedeclarat, dar bine stabilit: să fure. Câștigul fără muncă, acesta este crezul liberal-democraților, dacă ar fi să-l parafrazăm pe Eminescu. Și că lucrurile stau anume așa, ne dovedește o mărturie venită recent chiar din interiorul PLDM.

PLDM, ca troacă a profitorilor agramați

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
De ce liberal-democrații nu-și fac harachiri sau cum s-au lepădat de Filat

Și anume, am citit și eu mesajul plasat pe o rețea de socializare, acum câteva zile, de vicepreședintele Tineretului Liberal Democrat din Moldova, Vitalie Florea. M-a mirat faptul că toată lumea care a comentat acest mesaj s-a arătat impresionată de faptul că iată unul dinte ortacii lui Vladimir Filat îl acuză pe acesta în mod deschis și demască găinăriile săvârșite de el la administrarea propriului partid (nu ne referim la cele săvârșite în procesul de administrare a țării, acelea fiind adevărate crime). Ceea ce m-a mirat este faptul că nimeni nu s-a scandalizat de mentalitatea care domină astăzi PLDM și pe care o trădează, o deconspiră mesajul lui Florea. Fără ca să-și dea seama, acest fruntaș al tineretului liberal-democrat, de fapt un agramat, dacă e să judecăm după textul plasat pe internet, a recunoscut că tinerii care au aderat la PLDM au făcut lucrul acesta pentru a beneficia de funcții, bani, pentru satisfacerea intereselor personale. Vitalie Florea se plânge că tinerii liberal-democrați au făcut voluntariat, dar nu au fost remunerați de către patronul lor politic Filat, care însă s-a arătat generos cu alte persoane, care nu au muncit pentru PLDM. Să dăm câteva citate din textul lui Florea.

Mandatul de deputat, o remunerare modestă…

"Membrii organizației de tineret știu cât s-a muncit pentru partid. Și toată munca a fost bazată pe voluntariat. VOLUNTARIAT!", accentuează vicepreședintele organizației de tineret a PLDM.

În continuare Florea scrie: „în același timp, Olga Roman beneficia de Porsche, apartament și 4 clipuri. Și așa a fost toți 8 ani. Iar feciorul lui Filat poartă curea de 3.500 de euro, se odihnește în cele mai luxoase stațiuni, distrându-se cu șampanie de 500 de dolari. Tinerii au fost folosiți în cel mai cinic mod. După accederea la guvernare, George Mocanu, abia după 8 luni, a fost numit în funcția de șef al Direcției Administrație Publică Locală în cadrul Cancelariei de Stat. Mihaela Spătaru nu a primit nicio funcție. De restul tinerilor nici nu mai vorbesc, de parcă ei nici nu existau. În același timp, continuă Florea în mesajul său de le facebook, au început să apară ca din senin persoane, ulterior numite în funcții de miniștri, vice-miniștri, șefi de agenții, care nu au muncit o zi la partid. De aceea, faptul că George și Mihaela au devenit deputați e o remunerare destul de modestă dacă este să privim cum a fost remunerată organizația de tineret per general".

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Politică
Filat a fost turnat de colegi de partid, de foşti miniştri şi de rude

Deci, Florea recunoaște că tinerii care au decis să practice activitatea politică în cadrul PLDM au așteptat ca pentru acest "sacrificiu" al lor să fie răsplătiți cu funcții, dacă nu cu un Porsche, ca amanta lui Filat, Olga Roman, sau cu o casă de 2 milioane de euro, ca soția lui Filat, Angela Gonța, sau cu bani, cu mulți bani, ca să poarte și ei centuri de 3.500 de euro sau să bea șampanie de 500 de dolari sticla, ca fiul lui Filat. Și auzi ce nedreptate strigătoare la cer!, acest George Mocanu a fost numit în funcție de șef al Direcției Administrație Publică Locală din cadrul Cancelariei de Stat abia după opt luni!, de parcă, dacă ești membru unui partid politic, neapărat și imediat trebuie să fii făcut șef de direcție undeva, iar mandatul de deputat estre "o remunerare destul de modestă" pentru un tânăr care a decis să se consacre activității politice în partidul lui Filat.

Eu vă asigur că în alte partide politice, în special în cele care au acces în Parlament din 2009 încoace, situația e la fel. Acum au ieșit l-a suprafață măgăriile din PLDM pentru că acest partid este, după arestarea lui Filat, în plin proces de dezintegrare. Dar, din nou, vă asigur că și la democrați, și la comuniști, și la liberali, și alții, tinerii, și nu doar ei, și cei maturi, și cei bătrâni, s-au înrolat cu mult curaj în structurile de partid pentru ca să-și rezolve problemele personale, pentru recompense generoase. În felul acesta înțeleg ei să-și slujească poporul.

Ce-ar fi dacă nu doar PLDM, ci toate partidele ar intra într-un proces de lustrație în care ar fi demiși toți cei care au probleme cu Justiția, toți cei corupți? Cred că atunci Republica Moldova ar rămâne fără partide politice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0