Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce liberal-democrații nu-și fac harachiri sau cum s-au lepădat de Filat

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia subită a Biroului Politic Național al PLDM de a participa totuși la negocierile privind instalarea unui nou guvern, fără ca măcar una dintre condițiile puse anterior de liberal-democrați să fie nu îndeplinită, ci măcar acceptată prealabil de cei de la PDM, arată clar că ortacii lui Filat nici nu intenționau să treacă în opoziției.

PLDM doar a tras nițel de timp ca să-și dea importanță, ca să-i pună sub presiune de democrați, care evident că se tem de alegerile parlamentare anticipate pentru că acum nu au nicio șansă se acceadă în viitorul Parlament. Cel puțin, asta arată sondajele. De asemenea, prin refuzul de a participa la negocieri, liberal-democrații au vrut să determine schimbarea statutului lui Vladimir Filat în dosarul penal privind delapidările de la Banca de Economii. Potrivit unor surse, fruntașii PLDM, în special, Valeriu Streleț, care ar avea afaceri comune cu Filat, au cerut insistent ca, în prima etapă, acesta să fie scos de după gratii și să fie cercetat în arest la domiciliu. După care, statutul de învinuit pe care îl are Filat să fie înlocuit cu cel de martor în acest dosar.

Deputații Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM: pre-condiţii la condiţii

Amintim că în public liberal-democrații au mai cerut, în special, demiterea democratului lui Andrian Candu din funcția de președinte al Parlamentului și destituirea lui Corneliu Gurin din funcția de procuror general, dar și al lui Viorel Chetraru din cea de director al Centrului Național Anticorupție. Probabil că liderii PLDM îi consideră pe aceștia vinovați de ceea ce i s-a întâmplat lui Filat sau cred că dacă aceste trei personaje vor fi demise, atunci Filat ar putea fi scos de la pârnaie.

Dar iată că liderii PDM, în special cei informali, care controlează instituțiile de drept nu au acceptat niciuna dintre revendicările PLDM, nici pe cele înaintate în mod discret, nici pe cele — în mod oficial. Și a urmat decizia Curții Constituționale care a decis că Parlamentul poate fi dizolvat cu șase luni înainte de expirarea mandatului șefului statului, dacă deputații nu au fost în stare timp de trei luni să instaleze un guvern. Astfel, pericolul de a rămâne în afara Parlamentului s-a abătut și asupra liberal-democraților. Iată de ce ei au schimbat brusc macazul, acceptând negocierile cu PDM.

Dacă Filat nu ar fi fost un criminal de drept comun…

Într-o discuție pe care am purtat-o în Studioul Sputnik Moldova, creștin-democratul Iurie Roșca a afirmat următoarele: “Dacă Filat nu ar fi fost un criminal de drept comun și o persoană ordinară care a cauzat atâtea prejudicii Republicii Moldova, ci un adevărat politician, Partidul Liberal Democrat și ar trebuit să trântească ușa în aceeași scundă, să facă greva foamei, să-și facă harachiri, să iasă la demonstrații, să-și dea foc, orice, numai nu să continue negocierile cu cei care le-a băgat liderul în pușcărie. Dar așa cum este o gașcă de perverși și de nemernici, și de persoane degradate moral, bineînțeles că ei caută să se debaraseze de fostul lor lider definitiv și să-și negocieze un loc cât mai călduț lângă troaca guvernării. Prin urmare, tot ce declară ei este doar un joc de imagine, care să le garanteze un minim de prejudicii electorale, în perspectiva unei joncțiuni repetate cu Partidul Democrat și partidul lui Ghimpu, aceste trei partide urmând iar să se reunească pentru a crea o nouă alianță dezastruoasă pentru Republica Moldova”, a spus Roșca.

Filat, ca și condamnat

Dar iată că nici Filat nu este un politician adevărat și nici ortacii lui nu sunt măcar cât de cât morali. Ultimii au înțeles că nu-și pot salva căpetenia și, mai ales, că nu merită să-și riște propria situație de dragul lui Filat care este deja ca și condamnat.

Мариан Лупу Marian Lupu - Sputnik Moldova
Politică
Lupu: a început dialogul. E nevoie de compromis şi de rezultate

Nu putem ști cum se vor derula discuțiile dinte cele trei partide: PDM, PLDM și PL. Dar probabil că acestea vor determina în curând formarea unei noi alianțe de guvernare și a unui nou guvern. Cu Vladimir Filat în pușcărie, deputații PLDM se vor orienta treptat spre liderii PDM, în special, spre cei neformali, căci înainte mai sunt tocmai trei ani de mandat, iar afacerile fruntașilor liberal-democrați riscă să ajungă nerentabile dacă aceștia nu vor mai face parte din partida puterii. Lucru pe care niciun businessman nu-l poate accepta, mai ales cei de la PLDM, care până acum au fost de așa mare succes. Dar și de acum încolo au șansa să se mențină și să câștige bine din afacerile lor, în special din cele pe care le au cu statul. Mai ales cei care vor ști să se reorienteze și să sară în barca PDM sau, mai corect, în cea a lui Vladimir Plahotniuc, care este mult mai sigură.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0