Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europa nu poate salva exportul moldovenesc

© Sputnik / maia.gov.mdMinistrul Agriculturii Ion SULA
Ministrul Agriculturii Ion SULA - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia expertului în economie Elena Gorelova, Republica Moldova are nevoie de o echilibrare a regimurilor de comerţ cu Uniunea Europeană şi Rusia.

CHIŞINĂU, 30 dec — Sputnik. Piaţa europeană nu a înlocuit-o până acum pe cea rusă pentru Moldova, a declarat pentru Sputnik doctorul în economie şi vicedirectorul Centrului de cercetări strategice şi reforme din Moldova, Elena Gorelova, care s-a referit la intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2016 a regimului de liber schimb RM-UE.

Guvernului de la Chişinău a precizat că pentru a beneficia de procedurile comerciale simplificate ale acordului de liber schimb, regiunea transnistreană s-a angajat să asigure accesul în termenii stabiliţi la mărfurile şi serviciile din UE, precum şi să efectueze o serie de racordări economice şi fiscale.

Cum arată lucrurile din perspectiva antreprenorilor?

На пограничном мосту через Днестр - Sputnik Moldova
Politică
Expert-Grup: economia regiunii transnistrene se află în prag de faliment

Potrivit expertului, acest regim comercial funcţionează în Republica Moldova de la 1 septembrie 2014. De aceea, pentru malul drept al Nistrului noul an nu va aduce schimbări esenţiale din această perspectivă.

„Un regim similar va fi introdus şi pentru regiunea transnistreană. Asta va exclude o serie de tensiuni care la moment persistă în relaţiile noastre economice. Or, până adineauri, chestiunea regimului comercial aplicat Transnistriei după 1 ianuarie 2016 era neclară", a spus Gorelova.

Expertul a mai menţionat că până la finele anului regiunea transnistreană beneficia de preferinţe comerciale. Mai mult, a existat o tensiune în relaţiile dintre Chişinău, Tiraspol şi Uniunea Europeană în legătură cu ceea ce vor fi nevoiţi să facă agenţii economici din regiunea transnistreană în 2016. Decizia finală a fost că regimul aplicat deja în partea dreaptă a Nistrului se va extinde şi în regiunea transnistreană.

„Asta facilitează exportul mărfurilor noastre în UE, care se va efectua fără taxe vamale. Mai rămân, însă, unele restricţii în privinţa unor produse agroalimentare, din cauza cotelor", a mai subliniat expertul.

Există o problemă

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică

Dincolo de multiplele aspecte pozitive legate de claritatea privind regimul comercial al regiunii transnistrene, pentru economia ţării în general există probleme care vizează nevoia soluţionării chestiunii exporturilor produselor moldoveneşti. Este vorba despre necesitatea de coordonare a regimului de liber schimb cu UE cu regimul de comerţ cu Rusia. Aici este vorba inclusiv despre exportul camuflat din UE în Rusia, chestiune care încă nu a fost soluţionată. În acest context, Rusia a stabilit o serie de restricţii pentru exporturile moldoveneşti, care se extind inclusiv asupra regiunii transnistrene.

În total Rusia a introdus taxe vamale pentru 19 grupuri de mărfuri moldoveneşti şi a restricţionat importurile de produse agroalimentare din Moldova.

„Problema noastră constă în deteriorarea relaţiilor comercial-economice cu Rusia, iar soluţionarea ei este de o semnificaţie deosebită. La ora actuală suportăm pierderi mari la export, întrucât livrăm pe piaţa rusă de două ori mai puţine mărfuri decât anterior, iar valoarea exporturilor în UE nu s-a prea majorat", a mai menţionat Gorelova.

Totodată, expertul a subliniat că pentru Moldova riscul pierderii pieţei ţărilor CSI nu este unul real. Totuşi, problema constă în faptul că schimburile comerciale sunt foarte mici cu alte state din CSI, decât Rusia.

Exporturile scad. Ce este de făcut?

Консервы, Conserve din legume, Rusia - Sputnik Moldova
Încă o companie din Moldova își poate exporta producția în FR

Potrivit Elenei Gorelova, exporturile moldoveneşti au scăzut cu circa 17 la sută, iar piaţa europeană nu a putut să ne compenseze această pierdere.

„De la intrarea în vigoare a regimului de liber schimb cu UE, exporturile Moldovei în Europa nu au crescut. Livrările de mărfuri moldoveneşti în ţările europene a rămas la nivelul precedent. De aceea trecerea la regimul de comerţ liber cu UE pentru noi nu prezintă deocamdată nimic bun", a subliniat Gorelova.

Dânsa a mai subliniat că Moldova va trebui să soluţioneze şi problema standardelor, întrucât acestea diferă la o serie de poziţii în Rusia şi UE. Aici se adaugă şi problema certificărilor administrative şi vamale. Acestea, potrivit lui Gorelova, sunt chestiuni de bază pe care autorităţile trebuie să le soluţioneze rapid.

În cazul în care va fi posibilă identificarea unui compromis, fa fi nevoie ca acesta să fie reflectat inclusiv în Acordul de asociere, care va trebui completat şi/sau modificat. Asta s-ar putea face în format trilateral — Republica Moldova — Federaţia Rusă — Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0