Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert-Grup: economia regiunii transnistrene se află în prag de faliment

© Sputnik / И. Зенин / Accesați arhiva multimediaНа пограничном мосту через Днестр
На пограничном мосту через Днестр - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup susţin că autorităţile transnistrene trebuie să întreprindă o serie de măsuri, pentru a evita un colaps economic în regiune.

CHIŞINĂU, 15 dec – Sputnik. Într-un studiu publicat de Expert-Grup se arată că economia regiunii transnistrene se confruntă cu probleme grave. Iar criza economică riscă să se transforme în una socială de proporţii. Regiunea, potrivit autorilor studiului, s-ar fi dovedit absolut nepregătită pentru şocul economic şi social provocat de o serie de factori interni şi externi.

IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia Moldovei este în declin

Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se contracte cu circa 10-12%, din cauza  conjuncturii nefavorabile de pe malul drept al Republicii Moldova și de pe piețele externe  — instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia și scăderea cererii în UE, concluzionează autorii studiului.

„În particular, sistemul de finanțe publice era deja foarte dezechilibrat până la criză (deficit bugetar și datorie publică înalte), situația fiind agravată de un sistem fiscal ineficient (lipsa TVA și focusarea preponderentă pe impozitarea directă a întreprinderilor), precum și de acutizarea crizei demografice și, respectiv, a sistemului de pensii (în 2015, numărul de pensionari a depășit numărul persoanelor ocupate)”, menţionează experţii.

Totodată, „pe fundalul constrângerilor bugetare, administrația regională a sporit presiunile asupra sectorului privat”, mai notează autorii studiului.

Дом Советов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful Transnistriei provoacă marele business înainte de alegeri

Experţii prognozează că în următorii 2 – 3 ani se conturează cel puțin trei riscuri economice majore pentru regiune. Este vorba despre diminuarea și mai rapidă a exporturilor, reducerea și mai rapidă a consumului și creșterea puternică a nivelului inflației și sărăciei.

Autorii studiului sunt de părere că autorităţile din stânga Nistrului ar trebui să ia cel puţin trei măsuri şi anume să implementeze prevederile minime ale Acordului de Asociere, care vizează comerțul exterior, să renunţe la practica transpunerii pe sectorul privat a obligațiilor financiare pe care autoritățile din regiune și le-au asumat într-o perioadă economică extrem de austeră şi să reformeze sistemul fiscal din regiune.

Fluxul de știri
0