CHIŞINĂU, 12 nov – Sputnik. Până la finele anului ne așteaptă o aprofundare a crizei economice, care va fi urmată de o descreștere considerabilă și în 2016. Acestea sunt tendințele reale ale economiei naționale constatate de analistul asociat al institutului pentru Politici şi Reforme Economice (IPRE), Dumitru Vicol, și moderatorul de politici economice IPRE, Eugen Ghileţchi. Cei doi experţi au aplicat o tehnică econometrică bazată pe doi indicatori economici: producție industrială și comerțul cu amănuntul.
Astfel, indicele producției industriale, care măsoară evoluția activității industriale pe teritoriul tarii, relevă un trend de descreștere a producției industriale începând cu mijlocul anului 2014 și continuând mai pronunțat în primul semestru al acestui an. Indicele producției industriale a scăzut cu 5,8% și cu 3,3% în lunile august şi septembrie, respectiv. Ultima evoluție similară a acestui trend a fost în anul 2011, după care în 2012, conform datelor Băncii Mondiale, a urmat o contracție economică de aproape 1%.
În ceea ce priveşte nivelul comerţului cu amănuntul, a fost înregistrată o descreştere bruscă în primul trimestru al anului curent. Numai în august, acest indice a scăzut cu 8,9%. Unul din motivele descreşterii atât de pronunţate este nivelul înalt al inflaţiei şi deprecierea valutei naţionale, care afectează semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor.
Majoritatea populaţiei, îndeosebi cei angajați în sfera bugetară şi pensionarii, au veniturile în lei, pe când preţurile la majoritatea bunurilor şi serviciilor au o relaţie directă cu ratele de schimb a principalelor valute.
Potrivit experților, începând cu trimestrul III al anului trecut, când s-a înregistrat o creştere a PIB-ului cu 5,8%, acest indicator a avut un trend negativ în următoarele trimestre (4,2%; 4,8%; 2,5%), iar conform estimărilor Băncii Mondiale, trendul descrescător se va menţine până la sfârşitul anului, înregistrând o scădere de 2%.