Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ne va schimba viaţa Femida moldovenească în 2016

© Sputnik / Guvernul RMMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 ianuarie 2016, în Republica Moldova vor intra în vigoare norme legale noi privind finanţarea formaţiunilor politice, includerea regiunii transnistrene în Zona de comerţ liber cu UE şi altele, dar şi o serie de interdicţii pentru fumători.

CHIŞINĂU, 30 dec — Sputnik. În 2016 vor intra în vigoare o serie de norme care au fost dezbătute cu multă patimă în Parlament, dar votate în cele din urmă. Unele dintre aceste intervenţii legislative sunt de natură să aducă în viaţa noastre o serie de schimbări. Vom menţiona aici pe câteva dintre cele mai semnificative.

Politica trece la finanţare din bani publici

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 60 de milioane de lei vor primi partidele politice anul viitor din buget

Începând cu 1, ianuarie partidele politice vor putea să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat. La prima vedere, nu este vorba despre un buget prea mare prevăzut pentru finanţarea partidelor. Deputaţii au decis să aloce în acest scop 0,2 la sută din bugetul de stat, adică, dacă e să raportăm această cotă la bugetul actual, ar fi vorba despre circa 60 de milioane de lei. Dar ceea ce poate să pară insignifiant la nivel de ţară, poate fi semnificativ pentru un om sau pentru o comunitate. Unii specialişti se întreabă dacă nu cumva vor fi tăiate finanţările de la alte categorii sau entităţi, pentru ca partidelor să le ajungă bani.

Transnistria e cu noi!

Din 1 ianuarie, Zona de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător RM-UE se va extinde asupra întregului teritoriu al ţării, inclusiv asupra regiunii transnistrene. Începând cu 1 ianuarie, toţi agenţii economici din Republica Moldova vor putea să exporte în UE. Însă profitul real de pe urma acestei schimbări rămâne încă o enigmă. Or, chiar dacă o serie de produse moldoveneşti deja pot fi exportate liber în UE, ţara noastră nu-şi poate valorifica din plin această oportunitate, iar Rusia rămâne a fi în continuare pentru Moldova un partener comercial de primă importanţă.

O nouă modalitate de raportare fiscală

poliţie - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: serviciile fiscale devin mai bune, dar specialiştii fug din sistem

Noul formular al Declaraţiei de venit a persoanei fizice va fi introdus începând cu 1 ianuarie 2016. Declaraţiile de tip nou privind venitul persoanelor fizice vor trebui să fie completate şi depuse nu mai târziu de 25 martie 2016. Aşadar, totul este într-o permanentă mişcare şi schimbare, totul se dezvoltă, iar birocraţia nu este o excepţie.

Glorie Ministerului Sănătăţii

La 31 mai 2016 intră în vigoare interdicţia privind fumatul în localurile publice închise şi semiînchise. Nu veţi avea voie "să faceţi fum" nici la locul de muncă, în transportul public, în locurile publice deschise, precum şi în apropierea instituţiilor medico-sanitare şi de învăţământ. Lupta contra viciului fumatului este pe deplin salutabilă. Însă în acest context trebuie să remarcăm, de dragul adevărului, că fumătorii vor avea parte de noi necazuri.

Am putea rata „Cartea verde"

De la 1 aprilie 2016, în Moldova ar putea să fie sistată vânzarea asigurărilor auto de tipul „Cartea verde". La ora actuală Republica Moldova este monitorizată de o comisie a Consiliului biroului „Cartea verde", din cauza nerespectării de către ţara noastră a mai multor cerinţe ale acestei structuri internaţionale. Ne rămâne doar să sperăm că nu vom fi excluşi definitiv din acest sistem de asigurări.

Problema spaţiului locativ

Mansarde - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sectorul locuinţelor în Moldova este unul dificil

În 2016 vor intra în vigoare reguli noi referitoare la exploatarea, dreptul de posesie şi dreptul de proprietate asupra spaţiului locativ. Cei care nu şi-au privatizat locuinţele, vor trebui să facă acest lucru până la finele anului 2016. În caz contrar locuinţele lor vor deveni proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale în circumscripţia cărora sunt amplasate. E aspră legea, dar e lege. Oamenii vor fi nevoiţi să adune tot felul de certificate de la mai multe instituţii. În acest context, trebuie să remarcăm faptul că în ţara noastră încă nu există un sistem unificat care ar reglementa relaţiile sociale din domeniul locativ, iar dacă e să luăm în calcul birocraţia noastră, va trece încă mult timp până când acest domeniu va fi reglementat eficient şi exhaustiv.

Ţara noastră păşeşte într-un an nou cu norme legislative noi, care pe alocuri sunt complicate, dar şi interesante din perspectiva observării metamorfozelor ce vor avea loc în societate.

La mulţi ani, concetăţeni!

Fluxul de știri
0