Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sondaj: serviciile fiscale devin mai bune, dar specialiştii fug din sistem

© Sputnik / IGPpoliţie
poliţie - Sputnik Moldova
Abonare
Contribuabilii moldoveni sunt, în general, mulţumiţi de performanţa autorităţii fiscale a ţării. În acelaşi timp, sistemul fiscal moldovenesc a pierdut un număr mare de funcţionari fiscali competenţi, din cauza salariilor proaste.

CHIŞINĂU, 27 oct – Sputnik. Un sondaj realizat în Moldova de experţii Agenţiei Fiscale Suedeze arată că Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, iar contribuabilii sunt, în general, mulţumiţi de performanţa autorităţii fiscale. Totodată, sondajul indică şi asupra unor îngrijorări, legate în special de pierderea unui număr de funcţionari fiscali competenţi, din cauza salariilor joase în cadrul administraţiei fiscale.

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Expertul Viorel Gîrbu a comentat iniţiativa de abolire a facturii fiscale

Serviciul de presă al SFS menţionează că sondajul a fost efectuat în septembrie curent sub comanda expertului Agenţiei Fiscale Suedeze, Ylva Vesterlund. Contribuabililor le-au fost solicitate opiniile despre Fiscul şi sistemul fiscal din Republica Moldova. Studiul a fost realizat pe întreg teritoriul ţării, în diferite grupuri de contribuabili, persoane juridice şi fizice, la interviuri fiind selectate companii de dimensiuni mari, medii şi mici.

„Din îngrijorările ce au fost exprimate pot fi menţionate preocupările referitor la pierderea unui număr de funcţionari fiscali competenţi, din cauza salariilor joase în cadrul administraţiei fiscale”, se spune în comunicat.

Potrivit SFS, „sunt necesare îmbunătăţiri, în special în ceea ce ţine de oferirea poziţiei oficiale în timp util şi altele. Critici mai tranşante au fost aduse domeniului politicilor fiscale, contribuabilii insistând că legislaţia fiscală este modificată prea des etc., dar aceste aspecte nu ţin deja de competenţa autorităţii fiscale naţionale”.

Studiul a scos în evidenţă şi faptul că noile servicii electronice ocupă primul loc în lista îmbunătăţirilor recunoscute. Experţii suedezi au încurajat mult continuarea acestei linii de dezvoltare, chiar dacă în unele regiuni ale ţării conexiunea la internet este atât de lentă, încât este dificil să utilizezi serviciile electronice.

„Respondenţii vorbesc, în acelaşi context, despre un climat prietenos şi servicii generale mai bune și, per ansamblu, se pare că există o relaţie informală şi prietenoasă între funcţionarii fiscali şi contabili”, se mai spune în comunicatul SFS.

Fluxul de știri
0