Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Peste 60 de milioane de lei vor primi partidele politice anul viitor din buget

© Sputnik / Evgheni PanasencoПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Noua lege cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale intră în vigoare.

CHIŞINĂU, 14 aug – Sputnik. Cetăţenii Moldovei vor plăti anul viitor peste 60 milioane de lei pentru întreţinerea partidelor politice.

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor ar primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începând cu anul 2016 când va fi aplicată Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX, cuantumul total care va fi alocat partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile locale generale din acest an ar fi de 30 338 607 lei.

Astfel, PDM și PLDM ar primi aproximativ câte 8,7 mln lei fiecare, iar PCRM 3,3 mln lei. PSRM va primi peste 3,31 mln lei, iar PL – peste 2,21 mln lei.

„Partidul Nostru” va obţine din bugetul de stat – 2,5 mln de lei, iar Blocul lui Iurie Leancă —  1,42 milioane de lei.

Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget, deoarece legea nu i-a luat în vizor.

Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare.

Astfel, luând în considerare ultimele două scrutine electorale din 2014 și 2015, partidele politice ar urma să primească 60 677 214 lei care vor fi distribuite conform unui regulament al Comisiei Electorale Centrale. Acesta urmează să fie elaborat până în toamna acestui an. De asemenea, acest mecanism va include și instrumente de verificare și control a banilor cheltuiți, precum și sancțiuni în cazul în care actorii electorali vor încălca legislația.

Fluxul de știri
0