Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sectorul locuinţelor în Moldova este unul dificil

© Sputnik / Miroslav RotariMansarde
Mansarde - Sputnik Moldova
Abonare
Fondul locativ constituie 37% din toată avuţia ţării.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Sectorul locuinţelor în Moldova este unul dificil. Declaraţia a fost făcută de ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Vasile Bâtcă, la conferinţa internațională „Consolidarea capacităților naționale pentru locuințe durabile și dezvoltare urbană”, care are loc la Chişinău.  

Замок XIV-XV веков - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cota preponderentă a locuinţelor din RM este în proprietatea privată

“Circa 80% din blocurile locative cu multe etaje au fost construite până în anul 1993. Avem un fond de locuințe învechit, căruia îi revine o parte semnificativă din consumul de energie”, a declarat ministrul.

Coordonatorul rezident al ONU și reprezentantul permanent PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a afirmat că ONU și PNUD vor susține Guvernul ţării noastre în dezvoltarea și punerea în aplicare a unui Plan de acțiuni care va spori dezvoltarea durabilă a locuințelor. 

„Studiul prezentat de experți include recomandări care vor ajuta la identificarea zonelor ce necesită acțiuni prioritare de intervenție, precum și va ghida dezvoltarea și punerea în aplicare a Planului Național de Acțiuni”, a subliniat Gercheva.

Potrivit studiului realizat de experții străini, în prezent orașele Moldovei sunt dotate cu apeduct și canalizare, sistem de termoficare și de alimentare cu apă caldă în proporție de 85%, iar mediul rural este asigurat cu astfel de utilități doar în volum de 20%. 

Fluxul de știri
0