CHIȘINĂU,26 dec — Sputnik. Şeful Catedrei Relaţii Internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova, Nicolae Afanas, a declarat pentru Sputnik Moldova că trebuie să ne aşteptăm că, în 2016, Uniunea Europeană va diminua drastic asistenţa acordată ţării noastre, inclusiv cea financiară.
„Uniunea Europeană îşi pierde interesul pentru Europa de Est, apar alte priorităţi, alte probleme majore şi, în aceste condiţii, trebuie să ne aşteptăm la o micşorare a interacţiunilor dintre Republica Moldova şi UE. Trebuie să ne aşteptăm la micşorarea fluxurilor financiare care vor veni din partea Uniunii Europene. În anii 2012-2013, priorităţile comunităţii europene erau Parteneriatul Estic, Europa de est, perspectivele de extindere a UE. Astăzi însă a fost spus clar că UE nu planifică o extindere, cel puţin, în următorul deceniu pentru că nu are capacităţile politico-administrative şi financiare necesare", a spus Afanas.
Europenii se distanţează de guvernanţii de la Chişinău
Cunoscutul expert în relaţii internaţionale spune că relaţiile comunităţii europene cu Republica Moldova se vor diminua nu doar din cauze problemelor intestine ale UE, ci şi pornind de la felul în care guvernanţii de la Chişinău au gestionat aceste relaţii. „Astăzi europenii încearcă să se detaşeze de guvernare de la Chişinău pentru că ea, în nicio măsură, nu reprezintă valorile europene, nu reprezintă parcursul european, nici măcar nişte dorinţe sincere proeuropene. De aceea au scăzut până la zero vizitele oficialilor europeni în Chişinău, aproape au dispărut şi discursurile rostite în susţinerea guvernării de la Chişinău şi au apărut altele care conţin o uşoară critică, lucrul care era de neimaginat în 2013", a declarat Nicolae Afanas.
Moldova ar putea rămâne fără banii europenilor
Expertul a precizat că viitorul relaţiilor moldo-comunitare depinde în mare măsură de guvernul care va fi instalat la Chişinău şi de cursul politicii externe îmbrăţişat de acesta. „Care va fi relaţia acestui guvern cu UE şi în ce măsură aceasta va fi gata să-l crediteze politic, dar mai ales economic, financiar? Nu este un secret pentru nimeni că Republica Moldova este un stat extrem de dependent de alocările externe şi fără ele nu-şi poate rezolva problemele sociale. Îmi vine greu să spun dacă Uniunea Europeană va fi deschisă să mai acorde aceste ajutoare financiare fiindcă şi UE, la rândul ei, se află într-o profundă criză economică şi socială. Există foarte multe probleme care trebuie soluţionate în spaţiul comunitar, cum ar fi criza imigranţilor, a refugiaţilor, criza instituţională, riscul unor state de a ieşi din UE. Pentru Uniunea Europeană, Republica Moldova nici pe departe nu reprezintă problema cheie. Suntem o ţară cu o problemă care este foarte departe de interesul vital al Uniunii Europene, dar oricum suntem în vizorul ei", a precizat Afanas.
Moldova, o victimă colaterală a războiului dintre Rusia şi Uniunea Europeană
Nicolae Afans atrage atenţia şi la înrăutăţirea relaţiilor dintre UE şi Rusia. „Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor depinde extrem de mult de relaţiile pe care le va avea comunitatea europeană cu Federaţia Rusă. Aceşti doi actori giganţi de pe continentul european au un impact direct asupra politicii interne şi externe a Republicii Moldova. La sfârşitul lui 2015, UE a reiterat politica de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse pentru încă o perioadă de şase luni. Şi noi vom fi victime colaterale ale acestui război de sancţiuni dintre UE şi Rusia. Rămâne să vedem ce o să se întâmple în vară, dacă se va renunţa sau nu la aceste sancţiuni. În mod sigur că Moldova are de suferit din cauza lor şi noi trebuie să ne planificăm bugetul, politicile comerciale pornind de la realităţile de pe continentul european", a spus Afanas.
Moldova, o ţară imprevizibilă
L-am întreba pe Nicolae Afanas dacă, în acest context, nu ar putea şi Republica Moldova să-şi schimbe vectorul de orientare a politici externe, mai ales că suntem în pragul unor alegeri parlamentare anticipate, iar cercetările sociologice arată că partidele proeuropene vor pierde alegerile şi le dau cele mai mari şanse partidelor care optează pentru orientarea ţării spre Rusia, spre Uniunea Vamală. Expertul a precizat, mai întâi, că în Republica Moldova, atât politica internă, cât şi cea externă este imprevizibilă.
„Eu admit că ar putea avea loc schimbarea cursului politicii externe. Oamenii sunt direct influenţaţi de ceea ce se întâmplă în ţară. În condiţiile în care şase ani se vorbeşte despre integrarea europeană, dar, în acelaşi timp, ceea ce se întâmplă în ţară este absolut antieuropean, şi lucrurile devin tot mai proaste şi mai proaste, veniturile oamenilor scad, evident că ei sunt decepţionaţi de tot ce ţine de Uniunea Europeană şi se reorientează spre alte direcţii de politică externă", a spus Afanas.
Moldova, dependentă de milostenia europenilor
El însă a adus aminte că ţara noastră este estrem de dependentă de banii occidentalilor. „Specificul alegerii cursului de politică externă porneşte de la cine este mai deschis să ne ofere asistenţă financiară. Mai ales Chişinăul îşi doreşte o asistenţă nerambursabilă. Dacă Moldova se va reorienta spre est, nu ştiu în ce măsură partenerii noştri de la est ar fi gata să participe la proiecte şi programe prin care ne-ar fio oferite credite nerambursabile. Or şi estul, şi aici cu referinţă la Federaţia Rusă, traversează, la fel, o perioadă foarte dificilă din perspectivă financiară şi economică. Iar Republica Moldova, din păcate spun acest lucru, de la Independenţă până acum, a adoptat o politică parazitară: noi dorim ca tot timpul cineva să ne asiste, să ne ajute, să ne acorde bani. Ne place foarte mult când proiecte şi programe străine ne repară drumurile, ne repară şcolile, grădiniţele, apeductele. Şi asta deja a devenit o practică. Şi atunci când are de ales vectorul politicii externe, guvernarea porneşte de la perspectiva cine va oferi mai mult. În perspectiva integrării estice, acolo nu este prevăzut un astfel de instrument, acolo sunt oferite alte avantaje: perspectiva de a comercializa în regim liberalizat, investiţii, mărirea numărului de oamenii care merg în Rusia la muncă. Iar guvernarea nu este interesată de aceste perspective de lungă durată, deoarece acestea prevăd investiţii, eforturi de lungă durată cu perspectiva de a obţine beneficiile mâine. Dar noi dorim astăzi ajutoare rapide pentru a salva bugetul, economia", a constatat Nicolae Afanas.