Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Roşca: un preşedinte responsabil ar fi desemnat demult candidatul pentru premier

© Sputnik / Евгений ПанасенкоНиколай Тимофти
Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce a anunţat aproape ultimativ că va numi singur premierul, în cazul în care formaţiunile care negociază formarea unei majorităţi parlamentare nu vor ajunge la o înţelegere, preşedintele Timofti a bătut în retragere şi le-a mai dat acestora un răgaz.

CHIŞINĂU, 19 dec — Sputnik. După o nouă rundă de consultări, şeful statului a decis să amâne pentru luni luarea unei decizii privind numirea premierului, în cazul în care PDM, PLDM, PL şi grupul Leancă nu vor reuşi să ajungă la consens. Totodată, liderii partidelor implicate în negocieri nu par prea siguri că vor reuşi să depăşească blocajul.

Aventurierii de la vârf se zbat pentru putere

Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Cum a ajuns preşedintele ţării băiatul de mingi al patronilor săi din Parlament

Politicianul Iurie Roşca afirmă că ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni după demiterea Guvernului Streleţ n-ar trebui să-i surprindă prea mult pe cei care urmăresc procesul politic de la noi, de după succesiunea la guvernare din 2009. Solicitat de Sputnik, el a subliniat că şi de această dată, ca de atâtea ori până acum, grupările politice care au uzurpat puterea în stat se zbat pentru a şi-o menţine sub control cu orice preţ.

„Toată lumea ţine minte bine infinitele tentative eşuate ba de a alege şeful statului, ba de a organiza referendumuri pentru modificarea Constituţiei. Astfel încât vedem că nu se întâmplă nimic ieşti din comun din punctul de vedere a aventurierilor din vârfurile ierarhiei de stat", a opinat Roşca.

Preşedintele Timofti, într-un rol jenant şi ridicol

Arca de Triumf - Sputnik Moldova
Cine îi va felicita pe cetăţenii Moldovei cu ocazia Anului Nou

Potrivit acestuia, preşedintele-impostor Nicolae Timofti, care se tot necăjeşte să lase impresia că ar decide ceva în ţara asta, este de-a dreptul jenant şi ridicol în toată această poveste.

„În timp ce Constituţia şi legea cu privire la Guvern îl obligă pe şeful statului să desemneze candidatura primului-ministru după consultarea fracţiunilor parlamentare, Timofti trage de timp la nesfârşit şi întârzie grav de tot să-şi onoreze atribuţiile ce-i revin. De ce se întâmplă aşa? Păi legislaţia nu-l poate obliga pe un incapabil lipsit de orice umbră de personalitate să devină bărbat de stat, chiar dacă întâmplarea la instalat în fruntea statului", a punctat politicianul.

În opinia lui Iurie Roşca, un preşedinte valid şi responsabil ar fi trebuit demult să desemneze candidatul pentru premier, cel pe care îl consideră el însuşi a fi cel mai potrivit să conducă Guvernul, iar nu fracţiunile parlamentare. „El ar trebui să fie mai puţin preocupat de felul cum se vor grupa partidele parlamentare pentru a forma o majoritate parlamentară suficientă pentru a-i acorda vor de încredere noului Guvern. Aşa ar trebui fie dacă ar fi vorba de o stare de normalitate într-un stat de drept, ceea ce nu este cazul Republicii Moldova controlate de câteva găşti de criminali, printre care incompetenţa şi venalitatea fac casă bună", este de părere fostul parlamentar şi vicepremier al RM.

Ce jocuri face Timofti

Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Politică
Jocurile ascunse ale preşedintelui Timofti şi discordie în paradisul proeuropean

Roşca este de părere că Timofti a fost atras, în mod evident, în războiul dintre PLDM şi PDM. În opinia lui, pentru moment acesta pare să facă mai curând jocul PLDM.

Totodată, el afirmă că ultima vizită a ambasadorilor UE la preşedinţie şi mesajul dat de aceştia confirmă o dată în plus starea de vasalitate a ţării noastre care şi-a sacrificat Independenţa pe altarul himeric al integrării europene.

„Indiferent cum se va încheia această mult prea îndelungată pauză legată de instalarea viitorului Guvern, rămâne cert un lucru. Ar fi cu totul naiv să ne aşteptăm la surprize plăcute din partea respectivelor grupări politice. Doar plecarea lor de la guvernare şi repetarea soartei lui Filat de către capii respectivelor găşti politice ne poate da şansa unor schimbări în bine", a conchis Iurie Roşca.

Fluxul de știri
0