Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine îi va felicita pe cetăţenii Moldovei cu ocazia Anului Nou

© Sputnik / Miroslav RotariArca de Triumf
Arca de Triumf - Sputnik Moldova
Abonare
Chestiunea privind eventuala demisie a lui Nicolae Timofti din funcţia de preşedinte al ţării rămâne la ordinea zilei şi se completează cu noi detalii.

CHIŞINĂU, 17 dec — Sputnik, Nicolai Costârchin. În plină dispută cu privire la candidatura viitorului prim-ministru, o cestiune politică la fel de importantă pare să fie aflarea de mai departe la putere a preşedintelui Timofti.

Timofti a fost instalat în postul de şef al statului în 2012, iar în martie 2016, după noile alegeri, acesta urmează să-şi încheie mandatul de preşedinte. Evident, dacă nu va fi reales de către majoritatea deputaţilor din Parlament pentru un nou termen.

Timofti Lupu Тимофти Лупу - Sputnik Moldova
Politică
Ideea demiterii lui Timofti prinde contur. Cine i-a pus gând rău preşedintelui

Totodată, experţii consideră că socialiştii, de exemplu, cu siguranţă nu vor vota pentru Timofti. Altfel, ce rost ar fi avut să depună o sesizare la Curtea Constituţională în care să ceară explicaţii cu privire la situaţia creată, când după mai bine de 45 de zile de la demiterea guvernului, preşedintele nu a desemnat niciun candidat la funcţia de premier? Iar liderul socialiştilor, Igor Dodon, consideră chiar că în privinţa lui Nicolae Timofti ar putea fi intentat un dosar penal pentru uzurparea puterii. Prin uzurparea puterii, Dodon are în vedere anume această inacţiune a preşedintelui privind candidatura la şefia Cabinetului de Miniştri.

Mai mult decât atât, printre revendicările formulate în cadrul protestelor de către PSRM şi actualii lor aliaţi — „partidul Nostru" — figurează anume demisia şefului statului. Susţinătorii lui Renato Usatâi şi-au confirmat clar intenţiile, organizând două pichete — la reşedinţa preşedintelui de la Condriţa şi în preajma clădirii administraţiei prezidenţiale de la Chişinău.

Însă dacă în privinţa protestatarilor lucrurile sunt mai mult decât clare, atunci recenta supoziţie a liderului Partidului Democrat lasă de gândit. Marian Lupu a admis că preşedintele în exerciţiu „nu mai reprezintă interesele ţării" şi ar putea fi „manevrat".

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Politică
Timofti „scăpat de sub control” sau coşmarul jocului de-a statul

Aşa ori altfel, potrivit unor instituţii de presă, preşedintelui i-au fost propuse deja, „în calitate de exemplu", patru candidaturi la funcţia de prim-ministru — Marian Lupu, spicherul Andran Candu, ex-deputatul Vladimir Plahotniuc şi ex-premierul Iurie Leancă. Pe de altă parte, Leancă a declarat miercuri că ar vrea să vadă întreaga listă a pretendenţilor la şefia Cabinetului de Miniştri, luându-se în considerare şi propunerile celorlalte partide. În opinia lui, această listă ar putea conţine mai mult decât patru poziţii.

Însă oricâţi potenţiali candidaţi îi vor fi propuşi lui Timofti, acesta va trebui să desemneze doar unul singur. Şi toată lunea aşteaptă ca acest nume atât de căutat să fie sonorizat în timpul cel mai apropiat. „Dura lex, sed lex", după cum afirmau anticii. În caz contrar, „versiunea" privind „uzurparea puterii" de către preşedinte ar putea să-şi găsească confirmarea.

Iar noaptea dintre ani se apropie vertiginos, şi cine va felicita poporul Moldovei cu ocazia Noului An 2016, în acompaniamentul bătăilor orologiului de pe Arcul de triumf? Măcar această problemă dacă şi-ar găsi o soluţionare mai grabnică decât celelalte dileme politice şi economice pe care le avem în ţară.

 

Fluxul de știri
0