Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni, deocamdată la stadiul discuţiilor

© gov.mdReprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Julia Otto şi Octavian Costaş
Reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Julia Otto şi Octavian Costaş - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul în exerciţiu a discutat cu reprezentanţii RERD despre stadiul de implementare a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel european.

CHIŞINĂU, 17 dec — Sputnik. Serviciul de presă al Guvernului a comunicat joi că prim-ministrul interimar Gheorghe Brega s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Julia Otto şi Octavian Costaş. La întrevedere au mai participat vicepremierul, ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Christophe Bride, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi şi cel al Mediului, Victor Morgoci.

Stephane Bride, ministrul Economiei al RM - Sputnik Moldova
Bride: gazoductul Ungheni-Chişinău ar putea fi finalizat în 2018

În cadrul întrevederii a fost examinat stadiului actual al implementării proiectului investiţional de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene şi, în special, a celei de-a doua faze — prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău (construcţia conductei Ungheni-Chișinău).

În context, Gheorghe Brega a solicitat celor responsabili de implementarea proiectului să monitorizeze riguros toate aspectele ce vizează realizarea la termen a lucrărilor aferente şi realizarea obiectivelor stabilite.

Potrivit Ministerului Economiei, recent a fost finalizat proiectul studiului de fezabilitate pentru construcția magistralei Ungheni-Chișinău. Acesta urmează să fie publicat la începutul anului 2016 şi supus discuţiilor publice, astfel încât la mijlocul anului viitor să fie posibilă demararea etapei de proiectare și construcție a conductei.

La rândul lor, reprezentanţii BERD au reconfirmat disponibilitatea de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în modernizarea sectorului energetic, prezentând unele propuneri care ar asigura accelerarea procesului de punere în aplicare a proiectului în cauză.

Gazprom - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Viceministru: Moldova procură gaz rusesc la un preţ foarte avantajos

La sfârșitul lui mai 2015, șefii guvernelor Moldovei și României au semnat la Chișinău un Memorandum privind cooperarea în problema realizării proiectelor de interconexiune a rețelelor de gaz și energetice electrică din cele două țări. Documentul prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău — în partea moldovenească — și până la Onești pe teritoriul românesc.

Potrivit acestui acord, România s-a angajat să livreze Moldovei în 2015, prin gazoductul Iași-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz.

Fostul șef al Agenției pentru Reglementare în Energetică al Republicii Moldova, Victor Parlicov, declarase anterior că "până atunci până când România nu-și va acoperi propriile necesități, nu vor fi făcute livrări importante de gaze în alte țări".

Fluxul de știri
0