Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Probe imbatabile că Filat a furat 176 de milioane de dolari

© Photo : Igor VzorovVlad Filat Влад Филат
Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general, Corneliu Gurin, afirmă că ancheta are suficiente probe pentru a demonstra în instanță că liderul PLDM, Vladimir Filat, a delapidat din sectorul bancar, în special, de la BEM, 176 de milioane de dolari. Nimeni nu se mai îndoiește că Filat este un infractor, nici măcar deputații liberal-democrați.

Chiar și deputații PLDM nu mai au niciun dubiu că liderul lor de partid, Vladimir Filat, este implicat în delapidările din sectorul bancar. Acest lucru a devenit evident în cadrul ședinței speciale a Parlamentului la care au fost audiați șefii mai multor instituții de control și supraveghere, între care și procurorul general, Corneliu Gurin.

Am furat, dar au furat şi alţii

În acest sens, este emblematică luarea de cuvânt a deputatului liberal-democrat Nae-Simion Pleșca, care a dorit să afle dacă în schemele de delapidare a banilor de la BEM sunt implicate și alte firme, care sunt afiliate altor lideri politici sau este vorba doar de Caravita, care îi este afiliată lui Vladimir Filiat și a fost administrată de rudele sale.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
De ce liberal-democrații nu-și fac harachiri sau cum s-au lepădat de Filat

“Pe noi ne interesează unde este miliardul și cine l-a furat. Fiecare dintre noi dorește să afle acest adevăr, fiindcă la ziua de astăzi se creează senzația greșită că doar Caravita a beneficia de aceste credite neperformante”, a declarat Nae-Simion Pleșca.

Deci, parlamentarul a formulat de o asemenea manieră întrebarea de parcă ar fi vrut să spună că, dacă sunt și alții implicați în furtul miliardului, atunci acest fapt ar putea servi drept circumstanță atenuantă pentru Filat, dacă nu în procesul din instanță, atunci măcar pentru judecata oamenilor.

Unde-i miliardul?

Un alt aspect important al audierilor din Parlament este faptul că procurorul general, Corneliu Gurin, a anunțat oficial că ancheta are deja suficiente probe pentru a demonstra în instanță că Vladimir Filat a beneficiat de bunuri și servicii în sumă de peste 176 de milioane de dolari, în urma delapidărilor din sectorul bancar pe care chiar el le-a orchestrat. Și anume, un alt deputat liberal-democrat a întrebat dacă ancheta a confirmat ca adevărate sau false acuzațiile care i-au fost aduse liderului PLDM în autodenunțul omului de afaceri Ilan Șor. La această întrebare, Corneliu Gurin a răspuns clar că o marte parte dintre acestea au fost confirmate deja.

“S-a mai confirmat obținerea diferitor bunuri, cadouri, beneficii, s-au mai confirmat transferuri de sume către companii beneficiar al cărora este, fie de facto, Vladimir Filat, fie persoane interpuse, afiliate acestuia. Inclusiv prin depozițiile pe care le-au dat aceste persoane interpuse chiar în instanța de judecată. La această etapă suma depășește 176 de milioane de dolari”, a spus procurorul general.

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Politică
Filat a fost turnat de colegi de partid, de foşti miniştri şi de rude

Procurorul general a menționat că această sumă ar putea crește, adică s-ar putea ca în curând ancheta să dispună și de alte probe care să confirme noi infracțiuni financiare și economice săvârșite de Filat. Mai mult, surse apropiate anchetei ne-au comunicat că procurorii au deja și probe care arată cum au fost cheltuiți banii delapidați din sectorul bancar. Vom menţiona că sume importante din cele 176 de milioane de dolari au mers către instituțiile de presă și către jurnaliștii care i-au lustruit imaginea lui Filat și PLDM. Și, ironia sorții, aceleași surse spun că jurnaliștii care erau cei mai vocali, care îi cereau în modul cel mai strident și obraznic lui Vladimir Plahotniuc să întoarcă miliardul înapoi, sunt chiar cei care s-au alimentat din acest miliard, adică au fost plătiți de Filat cu banii pe care liderul PLDM i-a furat din sectorul bancar.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0