Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Roșca: toți sunt egali în fața legii, inclusiv Filat

© Sputnik / Андрей Стенин / Accesați arhiva multimediaТюрьма
Тюрьма - Sputnik Moldova
Abonare
Condițiile groaznice în care se află deținuții necesită o atenție sporită şi urgentă din partea autorităților, a declarat pentru Sputnik-Moldova politicianul Iurie Roșca.

CHIȘINĂU, 3 dec — Sputnik, Andrei Petric. Ex-vicepreședintele Parlamentului RM, politicianul Iurie Roșca, a declarat într-un dialog cu jurnalistul Sputnik că ar trebui să se acorde atenție condițiilor de detenţie în penitenciar nu doar pentru Vlad Filat, ci şi pentru restul condamnaţilor.

Potrivit politicianului, toți trebuie să fie egali în fața legii, iar problema necesită o soluționare complexă.

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Politică
Filat a fost turnat de colegi de partid, de foşti miniştri şi de rude

Roșca a menționat că se cuvine să fie îmbunătăţite condițiile inadmisibile de încarcerare nu doar pentru ex-premierul Moldovei, ci pentru toți deținuții.

„Avocații lui Filat încearcă să descrie cât de rău se simte acesta în închisoare. Da oare nu poate fi trimisă în acest penitenciar presa, pentru a face o investigație jurnalistică despre faptul cum o duc acolo ceilalți oameni? Da, ei sunt criminali, da ei au fost condamnați conform legii. Însă toată lumea ştie cât de dure sunt condițiile din închisoare. Poate că ar trebui să ne gândim cum să îmbunătățim acolo condițiile sanitare, alimentația ș. a. m. d.?", a spus Iurie Roșca.

Referindu-se la informația vehiculată în mass-media precum că Filat este intimidat în penitenciar, Roșca a declarat că nu a auzit ca în izolatoarele de urmărire penală din Moldova deținuții să fie supuși torturilor, maltratărilor sau altor metode de influenţare fizică.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
De ce liberal-democrații nu-și fac harachiri sau cum s-au lepădat de Filat

„Eu, cel puțin, nu am auzit ca în presă să se spună că acolo a fost cineva bătut sau torturat", a specificat fostul vicespicher al legislativului RM.

Liderul PLDM, Vladimir Filat, care se află în penitenciarul nr. 13 din Chișinău a declarat acum câteva zile greva foamei. Potrivit avocaților, Filat este tratat inuman în izolatorul de anchetă penală, fiindu-i restricționată comunicarea cu cei apropiați, iar asupra lui se fac presiuni atât din partea administrației penitenciarului, cât și din partea altor deținuți. Filat a declarat, prin intermediul avocaților săi, că aceste presiuni au ca scop demoralizarea sa.

Fluxul de știri
0