Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Penitenciarul numărul 13 va fi închis doar cu o singură condiţie

© Sputnik / Мирослав Ротарьpenitenciar тюрма
penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiţiei a precizat într-un răspuns la solcitarea Sputnik că Penitenciarul nr.13 nu poate fi închis până nu va fi construită puşcăria modernă din banii europenilor.

CHIŞINĂU, 11 dec – Sputnik. Până nu va fi construită închisoarea modernă din banii împrumutaţi de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Penitenciarul nr.13 nu va fi închis, a comentat pentru Sputnik Ministerul Justiţiei.

Avocatul Poporului Mihai Cotorobai a trimis o solicitare pe numele premierului interimar Gheorghe Brega, ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari, directorului Departamentului  Instituțiilor Penitenciare,Alexandru Pânzari, şefului Penitenciarului nr. 13 Valerii Starâi în care recomandă „închiderea Penitenciarului 13 sau îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi schimbarea comportamentului faţă de persoanele private de libertate”.  

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Avocatul Poporului cere închiderea Penitenciarului 13, unde este deţinut Filat

În cadrul ultimei vizite la penitenciar, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au constatat condițiile neadecvate de detenție: suprapopularea, starea igienico-sanitară nesatisfăcătoare în spațiile de detenție, nu se respectă interdicţia fumatului în celule, în multe celule e o stare generală insalubră, nu este asigurată iluminarea suficiente a celulelor.

„Ministerul Justiţiei cunoaşte situaţia din acest penitenciar. Acum, este în proces construcţia unei noi închisori şi până aceasta nu va fi construită, nu putem închide Penitenciarul nr.13”, a declarat pentru Sputnik, ofiţerul de presă al Ministerului Justiţiei, Sergiu Staviţa. 

тюрьма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce Filat nu va putea sta într-o puşcărie modernă

Veronica Gherboveţchi, purtătorul de cuvânt al premierului interimar Gheorghe Brega, a declarat pentru Sputnik că primul ministru a transmis în baza solicitării ombudsmanului un demers Ministerului Justiţiei.

„Premierul a propus Ministerului Justiţiei ca în termen de 10 zile să ofere o notă informativă detaliată cu propuneri şi soluţii la solicitarea Oficiului Avocatului Poporului”, a declarat Gherboveţchi.

Şefa Secţiei relaţii cu publicul şi mass-media a Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), Natalia Bucur, a precizat pentru Sputnik că DIP se va expune asupra solicitării ombudsmanului în termenul stabilit de lege, adică în 30 de zile.

În cazul în care nu este posibilă sistarea activității Penitenciarului 13, Avocatul Poporului recomandă luarea măsurilor urgente menite să amelioreze condițiile de detenție în spațiile locative.

În detenţie preventivă la Penitenciarul nr.13 se află şi ex-premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, acuzat de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Avocatul ex-premierului a declarat că Filat a depus deja la CEDO o cerere în care cere despăgubiri pentru „condiţiile inumane şi degradante de detenţie”.

„Clientul nostru este menţinut în condiţiile unui penitenciar care are condiţii de tratament degradant şi inuman şi oricum Moldova va pierde la CEDO acest proces cu domnul Filat şi nu va avea decât să plătească despăgubiri”, a declarat Igor Popa. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat atacă Moldova la CEDO şi este sigur că va primi despăgubiri de la cetăţeni

Surse din Penitenciarul nr. 13 au declarat pentru Sputnik că Filat este deţinut în condiţii de zeci de ori mai bune în comparaţie cu alţi puşcăriaşi.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la BDCE pentru a construi o puşcărie. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018. Închisoarea va substitui Penitenciarul numărul 13 din capitală.

Din 2013 până în prezent, timp de doi ani, Guvernul şi în special Ministerul Justiţiei, care a fost partajat PLDM, nu a făcut nimic pentru a începe construcţia acestui penitenciar, decât să creeze Unitatea de implementare a Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău (UIP).

După ce în vara acestui an Ministerul Justiţiei a revenit PD, noul ministru Vladimir Cebotari, a convocat imediat o şedinţă cu membrii UIP. Acesta a cerut ca în cel mai scurt să fie realizate toate condiționalitățile puse de către finanțatori pentru a evita riscul de a fi lipsiți de fonduri.

Împrumutul de 39 de milioane de lei pentru construcţia unui nou complex penitenciar urmează să fie întors din banii cetăţenilor. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.

Fluxul de știri
0