Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocatul Poporului cere închiderea Penitenciarului 13, unde este deţinut Filat

© Oficiul Avocatului Poporului penitenciar тюрма
penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Poporului solicită repetat autorităţilor sistarea activităţii Penitenciarului nr. 13 sau întreprinderea de măsuri urgente şi hotărâte pentru ameliorarea condiţiilor din cadrul acestuia.

CHIŞINĂU, 10 dec – Sputnik. Avocatul Poporului Mihai Cotorobai a trimis o solicitare pe numele premierului interimar Gheorghe Brega, ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari, directorului Departamentului  Instituțiilor Penitenciare,Alexandru Pânzari, şefului Penitenciarului nr. 13 Valerii Starâi în care recomandă „închiderea Penitenciarului 13 sau îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi schimbarea comportamentului faţă de persoanele private de libertate”.  

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat atacă Moldova la CEDO şi este sigur că va primi despăgubiri de la cetăţeni

Avocatul Poporului consideră că detenția în celulele Penitenciarului nr. 13 poate fi atribuită în mare parte tratamentului inuman sau degradant.

În cadrul ultimei vizite la penitenciar, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au ajuns la aceleaşi constatări privind condițiile neadecvate de detenție: suprapopularea, starea igienico-sanitară nesatisfăcătoare în spațiile de detenție, nu se respectă interdicţia fumatului în celule, în multe celule e o stare generală insalubră, nu este asigurată iluminarea suficiente a celulelor. Izolatorul disciplinar din penitenciar nu corespunde standardelor minime de detenție.

Reieşind din complexitatea situației existente în Penitenciarul nr. 13 din mun. Chișinău, Avocatul Poporului solicită Guvernului, Ministerului Justiției și Departamentului Instituțiilor Penitenciare de a examina în regim prioritar recomandările ombudsmanului menite să amelioreze situația persoanelor aflate în custodia penitenciarului.

„Admiterea funcționării în continuare a Penitenciarului 13 și plasarea în acest penitenciar a persoanelor arestate sau condamnate conduce la violarea dreptului la integritate fizică sau psihică a persoanelor, provocând acestora suferințe fizice sau psihice asimilate tratamentului inuman sau degradant”, constată ombudsmanul.

Avocatul Poporului mai cere întreprinderea de măsuri operative în vederea construirii unui nou penitenciar. 

тюрьма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce Filat nu va putea sta într-o puşcărie modernă

În cazul în care nu este posibilă sistarea activității penitenciarului, ombudsmanul recomandă luarea măsurilor urgente menite să amelioreze condițiile de detenție în spațiile locative.

Potrivit legislaţiei, autorităţile urmează să dea răspuns ombudsmanului în termen de o lună.

La Oficiul Avocatului Poporului au fost depuse pe parcursul acestui an 95 de petiţii de la persoane care sunt deţinute în Penitenciarul nr.13. Petenţii se plâng ombudsmanului pe condiţiile precare de detenţie şi îşi exprimă dezacordul cu decizia instanţei de judecată.

În detenţie preventivă la Penitenciarul nr.13 se află şi ex-premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, acuzat de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Fluxul de știri
0