CHIŞINĂU, 18 nov – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova întârzie să înceapă construcţia penitenciarului modern din banii alocaţi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la BDCE pentru a construi o puşcărie. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018. Închisoarea va substitui Penitenciarul numărul 13 din capitală.
Din 2013 până în prezent, timp de doi ani, Guvernul nu a făcut nimic pentru a începe construcţia acestui penitenciar, decât să creeze Unitatea de implementare a Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău (UIP).
Moldova nu are specialişti în construcţia penitenciarelor
Ion Lupu, specialistul în securitatea penitenciară din cadrul UIP, a declarat pentru Sputnik că tergiversarea începerii construcţiei puşcăriei se explică prin lipsa în Moldova a unei companii de asistenţă tehnică. „O asemenea companie urmează să ne ajute în managementul personalului care să proiecteze şi să construiască penitenciarul”, a declarat Lupu.
UIP va organiza la 18 noiembrie o licitaţie repetată pentru selectarea companiei care să acorde asistenţa tehnică în edificarea complexului penitenciar. „La acest tender participă două companii străine. Avem la dispoziţie o săptămână ca să examinăm dosarele cu ofertele propuse”, a declarat specialistul UIP.
Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au declarat pentru Sputnik că anume lipsa personalului calificat în Moldova care să aibă experienţă în proiectarea şi construcţia penitenciarelor este motivul tergiversării edificării penitenciarului modern. „Astfel de lucrări nu a făcut nimeni în Moldova. Trebuie să găsim specialişti de peste hotare”, a declarat sursa.
Între timp, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) a anunţat că Penitenciarul nr.13 are o dotare precară din cauza lipsei banilor pentru investiţii în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Anunţul a fost făcut în contextul sesizării apărării ex-premierului Vladimir Filat privind respectarea condiţiilor de detenţie ale acestuia în Penitenciarul nr.13. Liberal-democratul se află în arest preventiv şi are statut de învinuit în cadrul dosarului fraudelor bancare.
Noul ministru al Justiţiei vrea să grăbească procesele
După ce în vara acestui an Ministerul Justiţiei a revenit PD, preluându-l de la PLDM, noul ministru Vladimir Cebotari, a convocat imediat o şedinţă cu membrii UIP. Acesta a cerut să fie accelerate procesele ce țin de angajarea personalului calificat necesar.
„Noi trebuie în timpul cel mai scurt să realizăm toate condiționalitățile puse de către finanțatori pentru a evita riscul de a fi lipsiți de fonduri”, a declarat ministrul Justiției.
Împrumutul de 39 de milioane de lei pentru construcţia unui nou complex penitenciar urmează să fie întors din banii cetăţenilor. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.
Aglomeraţie mare la penitenciarul unde este deţinut fostul premier
Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Celelalte 9 instituţii penitenciare sunt destinate ispăşirii pedepselor privative de libertate.
Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde se află şi ex-premierul liberal-democrat. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12 mii de persoane. Fluxul mare de deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 condiţionează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaţionale de detenţie care presupun acordarea a patru metri pătraţi spaţiu de detenţie pentru fiecare deţinut.
Ministerul Justiţiei susţine că Moldova are nevoie de o asemenea puşcărie, deoarece ţara noastră a plătit sute de mii de euro despăgubiri dictate de CEDO, din cauza condiţiilor de detenţie precare.