Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Streleţ: a furat al nostru, dar a permis al vostru

© Sputnik / Evghenii PanasencoValeriu Streleț Валерий Стрелец
Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ a declarat că furtul de la BEM are două dimensiuni: prima - actorul care a pus la cale schema şi a implementat-o şi a doua – cine i-a permis să o facă.

CHIŞINĂU, 6 dec – Sputnik.  Unul din fruntaşii PLDM, Valeriu Streleţ, vorbeşte despre două dimensiuni a miliardelor de lei furaţi din Banca de Economii a Moldovei. În opinia lui Streleţ, fraudele bancare au avut loc pentru că cineva a permis acest lucru, iar altcineva – a furat banii.  

„Acum se discută cine a furat şi cine a permis să se fure. Vorbim de două dimensiuni a procesului propriu zis până la momentul anchetei: cine a fost actorul care a pus la cale schema şi a implementat-o şi doi – cine i-a permis să o facă. Avem cert trei instituţii care au permis să se întâmple acest lucru, este evident BNM, Procuratura Generală şi CNA”, a declarat Streleţ în cadrul unei emisiuni on-line. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Probe imbatabile că Filat a furat 176 de milioane de dolari

Liberal-democratul mai afirmă că şeful său de partid Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare, nu trebuie să-şi dovedească nevinovăţia. 

„Nu este obligaţia dumnealui să-şi probeze nevinovăţia, este obligaţia procurorilor să probeze vinovăţia domnului Filat”, a declarat Streleţ. 

„Faptul că se presupune că s-a făcut cu concursul anumitor persoane, figuri importante din politica moldovenească, să o probeze ancheta. Procurorii şi anchetatorii trebuie să probeze vinovăţia lui Vladimir Filat, care, deocamdată, este protejat de principiul constituţional „prezumţia nevinovăţiei”. În aceste delapidări sunt implicaţi şi alţi actori importanţi din Moldova şi sper că procurorii vor scoate la iveală aceste situaţii”, a continuat vicepreşedintele PLDM. 

Corneliu Gurin Procurorul General al RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gurin către Ghimpu: uşile procuraturii sunt deschise

Săptămâna aceasta, în Parlament au avut loc audieri parlamentare pe marginea fraudelor bancare de la BEM. În procesul dezbaterilor, liderul PL, Mihai Ghimpu, l-a întrebat pe directorului CNA, Viorel Chetraru, cine este „naşul” fraudelor bancare.

„Ce spune ancheta, cine este totuşi naşul acestor fraude bancare şi dacă schema aceasta continuă şi astăzi în alte bănci”, a întrebat Ghimpu.

„Aţi vrut şedinţă publică, nu pot să vă spun”, a răspuns Chetraru. 

„De ce, dacă e Ghimpu, spuneţi că e Ghimpu. Care e problema”, a replicat liderul PL.

„Merge ancheta şi când o vom finisa vă vom spune”, a spus directorul CNA. 

„Dar, dumneavoastră ştiţi cine e naşul”, a întrebat Ghimpu.

„Sigur că da”, a răspuns Chetraru. 

„Dar, de fapt, îl ştim şi noi”, a conchis liderul PL.  

La 15 octombrie 2015, liderul PLDM, deputatul Vladimir Filat, a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. 

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Politică
Filat a fost turnat de colegi de partid, de foşti miniştri şi de rude

Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. 

 „Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală solicită anchetarea lui Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate. 

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

 

Fluxul de știri
0