Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfatul lui Ghimpu către Filat: să colaboreze cu ancheta pentru o pedeapsă uşoară

© Sputnik / Miroslav RotariGhimpu Гимпу
Ghimpu Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PL Mihai Ghimpu îl sfătuie pe ex-premierul Vladimir Filat să colaboreze cu ancheta pentru a primi o pedeapsă mai uşoară pentru acuzele care i se aduc.

CHIŞINĂU, 6 dec – Sputnik. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a venit cu un sfat către ex-premierul Vladimir Filat anchetat în cadrul dosarului fraudelor bancare.

Ghimpu l-a îndemnat pe Filat să colaboreze cu ancheta dacă vrea să primească o pedeapsă mai uşoară. 

„Mai bine să spună cine este complice cu dânsul şi să întoarcă înapoi miliardul furat, cât este acolo un, doi trei patru, cinci că el ştie mai bine, decât să facă testament. Să-şi ceară iertare şi poate va primi o pedeapsă mai uşoară”, a declarat liberalul. 

Corneliu Gurin Procurorul General al RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gurin către Ghimpu: uşile procuraturii sunt deschise

Ghimpu a adăugat că întotdeauna a avut dubii faţă de integritatea lui Filat, dar a crezut că se va schimba şi „va lucra pentru oameni”.

„Eu am multe semne de întrebare faţă de Filat încă din 2008, fiindcă ştiam ce a făcut până în 2008 în calitate de deputat, la Departamentul Privatizării, cu gazoductul, multe alte lucruri.  Ştiam eu multe lucruri. Dar am crezut că şi-a luat să mănânce şi va continua şi pentru oameni, dar nu a fost aşa, pentru că a văzut că s-a permis ce a făcut atunci, s-a gândit că se poate şi mai departe. Şi uitaţi-vă unde am ajuns”, a declarat liderul PL. 

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine l-a sunat pe Ghimpu şi i-a zis să se pregătească de anticipate

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. 

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală solicită anchetarea lui Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

Fluxul de știri
0