Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alianţă PD – PLDM nu va fi

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Până la Revelion, Moldova nu va avea un nou guvern. Partidele care au iniţiat dialogul cu privire la crearea unei alianţe de guvernare: PD, PLDM, PL şi grupul Leancă nu au ajuns la un consens.

CHIŞINĂU, 4 dec – Sputnik. Moldova va intra în noul an, 2016, cel mai probabil fără un Guvern ales. Partidele care au iniţiat dialogul cu privire la crearea unei alianţe de guvernare: PD, PLDM, PL şi grupul Leancă nu pot ajunge la o înţelegere. După două runde de consultări comune fostele partenere de alianţă anunţă că discuţiile sunt în impas, iar PLDM anunţă că nu va participa la formarea unei majorităţi care se învestească un nou Guvern, dacă nu vor fi acceptate pre-condiţiile sale. 

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM va renunţa la discuţiile cu PD şi PL

Liberal – democratul Valeriu Streleţ a declarat joi că PLDM se va întruni din nou în şedinţa Consiliului Politic Naţional pentru a decide dacă va participa sau nu în continuare la discuţiile cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare cu PD, PL şi grupul Leancă. 

„Vom convoca încă o dată Consiliul Politic Naţional şi vom lua decizia dacă să continuăm discuţiile sau să declarăm că nu mai participăm la aceste discuţi”, a declarat Streleţ.

Acesta s-a arătat sceptic că discuţiile cu PD vor da rezultate. „Sincer vorbind, sunt destul de sceptic. Chiar dacă democraţi folosesc o retorică stufoasă şi afirmă că sunt gata să voteze şi pentru un guvern politic pe care să şi-l asume, că sunt gata şi pentru un guvern total tehnocrat. Din impresiile mele PD vrea conservarea sistemului, să mimeze reforme, un guvern previzibil care să nu-i atingă sferele de interese şi un premier comod”, spunea Streleţ în cadrul unei emisiuni on-line.  

Potrivit acestuia, PLDM nu se află într-o situaţie simplă. „Pentru că pe de o parte, să guvernezi cu PD este un soi de ruletă rusească, nu ştii când şi cum vor decide ei şi cu cine vor decide să voteze pentru a demite un Guvern unde sunt şi reprezentanţii lor proprii, pe de altă parte – înţelegem că problemele ţării s-au agravat în special după demisia guvernului, iar perspectivele sunt îngrijorătoare că trebuia să venim şi să oferim o viziune acestor parteneri: şi liberalilor şi democraţilor şi celor neafiliaţi cum am putea guverna mai departe”, a menţionat Streleţ.

Liderul democraţilor Marian Lupu a declarat că prin înaintarea condiţiilor PLDM schimbă caracterul negocierilor în confruntări

Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lupu: acestea nu sunt negocieri, ci confruntări

„Dacă Consiliul Politic Naţional PLDM nu va oferi mandat lărgit celor care participă la discuţii, vom asista la un blocaj total al procesului de dialog. Acestea nu sunt negocieri, ci confruntări care dau rezultate zero”, a declarat Lupu. 

Lupu şi-a arătat dubiile cu privire la succesul unor discuţii cu PLDM, chiar în ziua când formaţiunea  anunţat că va încerca să negocieze cu PD şi PL formarea unei noi guvernări.

„Subiectul unei coaliţii politice între partidele pro-europene este deja unul depăşit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal-democraţilor arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern”, a declarat Lupu.

 „Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18”, a continuat democratul. 

Şi liberalul Mihai Ghimpu a declarat că „fiecare partid trebuie să vină cu dreptul de a negocia”. 

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine l-a sunat pe Ghimpu şi i-a zis să se pregătească de anticipate

„Dar nu să vii cu condiţii. Când condiţionezi înseamnă că nu vrei să negociezi”, a declarat Ghimpu. 

La finele săptămânii trecute, liderul liberalilor anunţa opinia publică că Moldova ar trebui să se pregătească de alegeri parlamentare anticipate, lucru despre care i l-ar fi spus un oficial din Bruxelles. 

 „M-a sunat un prieten din Bruxelles și mi-a zis că, toți cei care au sprijinit Republica Moldova sunt foarte dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă la noi. Știu, și-mi pare rău, zic eu, dar sper că încă nu e totul pierdut. Mai ieri, și eu credeam așa, zice prietenul, astăzi, însă, nu pot spune același lucru și-mi pare, că trebuie să te pregăteşti de alegeri”, scrie Ghimpu.

În cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi. 


Fluxul de știri
0