Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lupu: acestea nu sunt negocieri, ci confruntări

© Sputnik / Miroslav RotariMarian Lupu Мариан Лупу
Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat susţine că prin înaintarea condiţiilor de către PLDM procesul de negocieri cu privire la crearea unei noi coaliţii de guvernare se blochează.

CHIŞINĂU, 3 dec – Sputnik.  Liderul democraţilor Marian Lupu a declarat joi că procesul de negocieri cu privire la crearea unei noi coaliţii de guvernare ar putea fi blocat din nou de PLDM. 

Joi a avut loc a doua rundă de negocieri cu PD, PL şi grupul Leancă cu privire la crearea unei noi alianţe. 

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM va renunţa la discuţiile cu PD şi PL

„Dacă Consiliul Politic Naţional PLDM nu va oferi mandat lărgit celor care participă la discuţii, vom asista la un blocaj total al procesului de dialog. Acestea nu sunt negocieri, ci confruntări care dau rezultate zero”, a declarat Lupu. 

Democratul a menţionat că la negocieri nu trebuie să fie puse condiţii sau pre-condiţii. 

„Am convenit că nu venim la acest dialog cu condiţii sau pre-condiţii. La capitolul integrare europeană nu există puncte divergente. Tot ce ţine de primele funcţii în stat, varianta zero propusă de PLDM, trebuie să fie negociate. Aici nu poate fi vorba de pre-condiţii. La acest capitol se atestă dificultăţi, inclusiv la capitolul cum trebuie să fie viitorul guvern”, a menţionat democratul.

PD crede că pot exista trei modele de guverne: premier politic şi miniştri membri de partid,  premier apolitic şi miniştri politici sau şi premier şi miniştri neafiliaţi politic.

„Toate aceste modele trebuie discutate, nu trebuie impus  doar un singur model ”, a comentat Lupu. 

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Politică
Lui Ghimpu i-a sărit ţandăra: nu accept niciun fel de condiţii

Liberal – democratul Valeriu Streleţ a declarat joi că PLDM se va întruni din nou în şedinţa Consiliului Politic Naţional pentru a decide dacă va participa sau nu în continuare la discuţiile cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare cu PD, PL şi grupul Leancă. 

Dacă până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

 

Fluxul de știri
0