Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum a furat PD discursul Platformei DA

© tribuna.mdPartidul Democrat din Moldova, prim-vicepreşedintele formaţiunii Vladimir Plahotniuc
Partidul Democrat din Moldova, prim-vicepreşedintele formaţiunii Vladimir Plahotniuc - Sputnik Moldova
Abonare
Platforma DA a crescut pe „mormântul” Băncii de Economii. Tema „furtului miliardului” a fost pământul fertil din care şi-a tras seva această mişcare protestatară. Dar odată cu arestarea lui Vlad Filat Platforma DA a rămas fără discurs, iar „autorul furtului secolului a fost încarcerat”.

Pentru oamenii care nu cunosc detaliile, nu mai contează dacă Filat, cel puţin la ora actuală, este cercetat penal pentru cu totul altceva, decât renumitul furt de proporţii din sistemul bancar al ţării. Oamenii „de rând” au auzit ceea ce şi-au dorit să audă de mult şi ceea ce li s-a spus de la tribuna Platformei DA că este egal cu o justiţie dreaptă. Arestarea liderului PLDM a însemnat pentru cei mai mulţi „identificarea făptuitorului crimei” ce a fost condamnată de către liderii Platformei DA.

Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Alexandru Slusari: Candu trebuie să depună mărturii în dosarul BEM - PLDM

Ce s-a întâmplat, de fapt (mă refer la spectacolul politic din Moldova şi nu la cifrele reale ale furtului, la dosare penale cu probe reale şi gradul de vinovăţia al celor vizaţi)?

Întâi: Platforma DA, care a cerut mai mult decât alte entităţi social-politice identificarea făptuitorului „furtului miliardului”, pedepsirea acestuia şi despăgubirea ţării, a rămas fără discurs. Pentru PD aceasta este o mare realizare, dat fiind faptul că ţinta discursului Platformei DA a fost Partidul Democrat şi mai cu seamă fostul vicepreşedinte al formaţiunii, şi liderul ei de facto, Vlad Plahotniuc.

Valdimir Plahotniuc - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Plahotniuc renunţă la calitatea de membru şi prim-vicepreşedinte PD

Doi: Partidul Democrat s-a postat în rolul de forţă, care a contribuit esenţial la punerea sub acuzare a „vinovatului de furtul miliardului” (iar din punct de vedere al spectacolului politic nu mai contează pentru ce a fost încarcerat Filat de fapt). Ce ar mai avea de adăugat la tot ce s-a întâmplat cei de la Platforma DA?

Trei: Partidul Democrat şi-a decapitat principalul concurent politic (şi nu numai) – Partidul Liberal Democrat. „Iată de ce, dacă să furi miliardul pentru PLDM este a fi „pro-european”, atunci, evident, eu cu colegii mei din PDM nu vrem să fim asociaţi cu aceştia”, a scris Andrian Candu, exponentul democraţilor, pe pagina sa de Facebook.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu: „Liderii PLDM au furat miliardul”

Patru: Partidul Democrat a devenit principala forţă politică din Republica Moldova, care exercită astăzi, la modul real, cea mai mare influenţă politică. Aici, din cauzele bine cunoscute, nu mai contează numărul de mandate în parlament. Deja cât de mult timp va reuşi PD să se menţină la o asemenea altitudine, pe cât de fascinantă, pe atât şi de periculoasă, depinde nu doar de dibăcia liderilor săi declaraţi şi "nedeclaraţi", ci şi de concurenţii politici din Moldova ai formaţiunii, precum şi de „factorul extern”.

 

Fluxul de știri
0