Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apărarea lui Filat acuză condiţii rele de detenţie pentru clientul său

© Photo : Тribuna.mdVlad Filat
Vlad Filat - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Filat este deţinut într-o celulă în care se fumează şi lipseşte ventilarea. Avocaţii au depus o plângere. DIP desfăşoară anchetă.

CHIŞINĂU, 6 nov – Sputnik. Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) a iniţiat o anchetă internă privind respectarea condiţiilor de detenţie ale învinuitului Vladimir Filat. Verificarea a fost dispusă în urma declaraţiilor avocaţilor, care au invocat condiţiile necorespunzătoare de detenţie ale clientului lor, inclusiv fumatul în celulă şi lipsa ventilării. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM își va alege alt lider, iar Filat ar putea fi exclus și din partid

Serviciile abilitate ale instituţiei urmează să verifice veridicitatea afirmaţiilor apărării, iar în caz de confirmare să aplice sancţiunile potrivit legislaţiei în vigoare.

„Până în prezent, învinuitul nu a depus nici o cerere scrisă privind dezacordul său faţă de regimul de detenţie şi nu a sesizat procurorul responsabil de inspectarea locurilor de detenţie. Cu toate acestea, Departamentul Instituţiilor Penitenciare va investiga reclamaţia avocaţilor în strictă conformitate cu legea”, informează DIP.

Transferarea învinuitului Filat într-o altă celulă cu încă doi inculpaţi a avut loc ca urmare a plângerilor venite din partea altor deţinuţi care au reclamat faptul că nu pot avea acces la încăperea destinată întrevederilor cu persoanele apropiate din cauza că acolo era plasat temporar, învinuitul Vladimir Filat. 

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mandatul de arest preventiv pe numele lui Filat ar putea fi prelungit

Vladimir Filat se află în arest preventiv pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Perioada de detenţie expiră la data de 17 noiembrie 2015.

Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

 

Fluxul de știri
0